Aluminij sam ostavio s 100 miliona maraka na računu

Što se tiče poklona, Brajković tvrdi da su oni bili isključivo iz domena reprezentacije te da je o reprezentaciji odluku donosila Skupština dioničara

Bivši direktor Aluminija Mijo Brajković uputio je u subotu otvoreno pismo javnosti u kojem kaže kako je njegov jedini ‘grijeh’ što je mostarsku kompaniju ostavio s 100 miliona maraka na računu.

Ocijenio je kako je kompaniju kad je otišao u penziju 30. aprila 2009. godine, ostavio na zdravim nogama, pozitivnog poslovanja i bez i jednog neizmirenog dospjelog duga.

Također se osvrnuo i na zamjenu stanova, otpremninu i nagrade, kazavši kako je odluku o zamjeni stanova, kao i odluku o nagradama donio Nadzorni odbor mostarske firme, dok je odluku o otpremnini dobio po odlasku u penziju na osnovu Pravilnika Aluminija i Ugovora o radu.

Što se tiče poklona, Brajković tvrdi da su oni bili isključivo iz domena reprezentacije te da je o reprezentaciji odluku donosila Skupština dioničara.

Vjerovatno su procijenili da shodno ugledu Aluminija i i svjetskih firmi s kojima je radio nije primjereno donijeti ‘drvenu čaplju’ kao poklon, naveo je bivši direktor Aluminija.

– Nakon nekoliko godina stvaranja gubitaka dolazi Federalna finansijska policija, pretpostavljam, da istraži razloge negativnog poslovanja u Aluminiju. Međutim, istraga Finansijske policije je započela sa 1997. godinom, kako bi se dokazao navodni kriminal u Aluminiju od početka njegovog rada i mene kao navodnog nositelja ‘kriminala’ se neslućenom medijskom hajkom kroz niz godina u sarajevskim medijima, sa jasnom političkom podlogom, htjelo diskvalificirati – ističe Brajković.

Dodao je kako je jedino što je Finansijska policija uspjela pronaći zamjena stana i troškovi reprezentacije.

– Ponosan sam što su mi to jedine ‘greške’ u mome skoro četrdesetogodišnjem radu u Aluminiju. Možda da nije bilo tih mojih ‘grijeha’ na računu bih ostavio 100 miliona i nešto sitno KM – ustvrdio je Brajković.

Na kraju je zamolio javnost, ponajprije dioničare, kao i radnike da svoje napore, kako je kazao, usmjere na otkrivanje uzroka i pravih krivaca koji su napravili dug od 400 miliona i potrošili 100 miliona maraka zatečenih na računu Aluminija prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79