Alumunij u Mostaru želi napraviti solarnu elektranu?

M.T. “Abraham Group” i njihova članica, “Aluminij Industrija d.o.o.”, potpisali su strateški ugovor s izraelskom kompanijom “Big SC Ltd”, kojim će se osigurati financiranje i izgradnja elektrana koje koriste obnovljive izvore energije, odnosno sunce i vjetar, u BiH koje će dijelom biti unutar “Aluminij Industrije” (solarne ploče).

Zalaganje za zajednicu, okoliš i održivost

– “Big SC Ltd” je firma čije su vrijednosti zalaganje za zajednicu, okoliš i održivost, te je u skladu s tim odlučila razviti i proširiti svoje aktivnosti u području obnovljivih izvora energije. Ova kompanija u Izraelu ima solarne sisteme instalirane na krovovima trgovačkih centara u svom vlasništvu kapaciteta od 11 megavata – saopćeno je iz “Aluminij Industrije d.o.o.”.

U svrhu daljnjeg proširenja opsega projekta i suradnje, M.T. “Abraham Grupa” namjerava ulagati u elektrane na obnovljive izvore energije, čime će, navodi se, osigurati stabilnu i pristupačnu opskrbu električnom energijom koja će udovoljiti potrebama tvornice, istovremeno ostajući vjerna “Aluminijevoj” predanosti promicanju održivosti i ekološke svijesti i odgovornosti.

Podaci o broju sunčanih dana na području Hercegovine ukazuju na značajne izvore sunčeve energije s izuzetno povoljnim sezonskim rasporedom, što pruža priliku za njegovo učinkovito i dugoročno korištenje. S obzirom na prosječan broj sunčanih dana u Mostaru, više od 280, i dostupnost velikih otvorenih površina, čine solarnu energiju za proizvodnju električne i toplinske energije strategijom koju treba provoditi i ostvarivati – kazali su iz “Aluminija”.

Izgradnja elektrana

Korištenje solarne energije, prema njihovim riječima, dovest će do uštede energije, kao i smanjenja emisija iz energije koja se proizvodi upotrebom fosilnih goriva i onečišćenja okoliša uzrokovanog njihovim izgaranjem.

Tehnički tim iz Izraela doći će u Mostar već ovog mjeseca u posjet “Aluminiju”. Izgradnja elektrana koje će koristiti obnovljive izvore energije započet će tokom ljeta 2021. godine, stoji u priopćenju.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79