Ambasada Njemačke: Do 3. aprila nema izdavanja viza

Odjeljenje za vize i pravno-konzularno odjeljenje Ambasade Njemačke u Sarajevu zatvoreni su od danas do 3. aprila zbog situacije u vezi sa koronavirusom.

– Riječ je o privremenoj mjeri. Ukoliko bude potrebno da ova odjeljenja ostanu zatvorena i nakon 3. aprila, Ambasada će o tome blagovremeno informirati na svojoj web-stranici i Facebooku, saopćeno je iz Ambasade Njemačke u Sarajevu.

Iz Ambasade ističu da termini za građane koji su ih imali u odjeljenju za vize u kategoriji za spajanje sa porodicom i zapošljavanje za zemlje zapadnog Balkana neće propasti, nego će biti ponovo dodijeljeni čim bude nastavljen rad.

– Termine u svim ostalim kategorijama /zapošljavanje sa visokom stručnom spremom, kvalificirani kadar sa priznatim stručnim obrazovanjem, detaširani radnici, studiranje, stručno obrazovanje i priznavanje obrazovanja, šengenske vize, volontiranje, jezički kurs, razmjena kadrova, zapošljavanje na brodovima, traženje posla u svrhu zapošljavanja, obavljanja stručnog obrazovanja ili studiranja/ aplikanti će moći ponovo da rezervišu čim odjeljenje počne sa radom – navode iz Ambasade.

Iz Ambasade apeliraju da dok je odjeljenje za vize zatvoreno građani ne šalju upite u vezi sa terminima. Dok traje obustava rada nije moguća ni ovjera dokumenata, niti će biti obrađivani zahtjevi za izdavanja pasoša.

– Izdvojeni slučajevi su njemački državljani, lica koja nemaju drugo državljanstvo, osobe kojima jedini važeći dokument ističe za manje od tri mjeseca, a posjeduju dokaz da imaju mogućnost otputovati iz BiH (avionsku kartu ili ulazak u zemlju prije više od 14 dana). U tim situacijama treba da se obrate na adresu elektronske pošte rk-info@sarj.diplo.de – napominje se u saopćenju.

Ambasada će u tim slučajevima izdati putni list u vidu zamjenskog pasoša.

– Ukazujemo na uputstva Ministarstva vanjskih poslova Njemačke u vezi sa putovanjima i savjetujemo njemačkim državljanima da se hitno registruju na spisku njemačke Ambasade radi predostrožnosti u slučaju krize – navodi se u saopćenju Ambasade Njemačke u Sarajevu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79