Ambasada Njemačke: U BiH nema mjesta za veličanje ratnih zločinaca

Poricanje ili čak veličanje ratnih zločina i genocida neprihvatljivi su i ometaju približavanje Bosne i Hercegovine EU. Svi političari u BiH pozvani su da im se aktivno suprotstave, saopćeno je iz Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Iz Ambasadfe Njemačke u BiH su podsjetili na raniju izjavu njemačkog saveznog ministra Heika Maasa u kojoj je podvukao:

“U zemlji koja se želi pridružiti EU, jednostavno ne može biti mjesta za nacionalističku agitaciju, poricanje ratnih zločina ili veličanje ratnih zločinaca”.

Iz Ambasade Njemačke dodaju da bi ovaj zakon trebao biti polazna tačka za raspravu među svim političkim akterima u regiji o konkretnoj provedbi mjera.

Genocid u Srebrenici je historijska činjenica. To je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Relativizacija, poricanje ili veličanje ratnih zločina i genocida nehumani su i štete sjećanju žrtava.

Savezna vlada podržava sve napore koji konsolidiraju temelje mira i prosperiteta u Bosni i Hercegovini – uključujući rad visokog predstavnika. Pomirenje i izgradnja povjerenja ostaju pitanja koja moraju imati najveći prioritet za sve lokalne i međunarodne aktere. Svojom je odlukom odlazeći visoki predstavnik jasno stavio do znanja koju važnost pitanje pomirenja ima za budućnost Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju iz Ambasade Njemačke u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79