Ambasada Rusije: Amerika podstiče sukob u BiH

Nakon što su SAD u Vijeću sigurnosti UN-a svojim vetom blokirale prijem Palestine u UN iz Ambasade Ruske Federacije u BIH saopštili su da se radi o sramnom potezu Washingtona.

U Ambasadi Ruske Federacije u BiH se pitaju: “Šta čine Amerikanci da sebi naprave alibi”, istovremeno odgovarajući da podržavaju nezakonito samoproglašeno Kosovo i podstiču sukob u Bosni i Hercegovini.

“Bukvalno „svojim bajonetima“ guraju nelegitimnog prevaranta. Politizirane i jednostrane sudske presude koriste kao instrument za demonizaciju jednog konstitutivnog naroda BiH i za manipulaciju drugim konstitutivnim narodom BiH. Ova manipulacija je još više đavolija jer zadire u duboko ukorijenjene osjećaje bola i ranjivosti nastale kao rezultat tragičnih događaja prošlosti.

Zato je pogrešna američka teza da je razlog nestabilnosti u BiH konkretna osoba, a ne ozloglašena međunarodna zajednica. Zato što je upravo Washington monopolizirao ulogu međunarodnog faktora u BiH kada je pretvorio objektivnog i nepristrasnog učesnika procesa jačanja mira i stabilnosti u BiH u oruđe svojih sebičnih neokolonijalnih težnji. Zato Vašington, uprkos svojim laskavim govorima i demonstriranoj brizi ne može biti „dokazani prijatelj“”, saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

U saopštenju se navodi i da čim neka zemlja prestaje da predstavlja za Amerikance političku svrsishodnost, kao i da donosi komercijalnu korist od više milijardi dolara, da je oni ostavljaju bez žaljenja.

“To se pokazalo na primjeru Afganistana. To će se pokazati na primjeru Ukrajine. Pozivamo političke snage zdravog razuma u BiH da odbace nadu u “zapadne Danajce”. Jer samo unutarbosanski dijalog je u stanju da osigura takve dogovore, koji će služiti kao osnov za jačanje mira i stabilnosti, prevazilaženje uzajamnih strahova i bojazni, stvaranje takvih uslova u kojima će Bosna i Hercegovina postati poželjna otadžbina za sve njene narode i građane”, navodi se u saopštenju Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79