Ambasada Rusije: Obrazloženje smo poslali Komšiću, Turković i SDA

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini saopštila je nedavno da će ta država morati reagovati, u slučaju zbližavanja BiH i NATO-a. Uslijedile su mnogobrojne reakcije iz Bosne i Hercegovine, članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića, političkih stranaka, ali i međunarodnih institucija i ambasada. Danas su ponovo reagovali iz Ambasade Rusije.

“Zahvaljujemo svima na ocjeni našeg komentara po pitanju NATO-a. Istovremeno, vjerujemo da se za dublje razumijevanje njegove suštine trebalo bi upoznati s tekstom izjave, a ne donositi zaključke na osnovu njenog proizvoljnog izlaganja. U vezi s tim naša obrazloženja poslana su članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, zamjenici Predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković i pres-službi Stranke demokratske akcije”, naveli su iz Ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Ambasada Rusije u BiH je u četvrtak, 18. marta, je između ostalog, saopštila da će “u slučaju praktičnog zbližavanja i reakcija na brojne publikacije koje hvale prednosti članstva BiH u NATO, Rusija morati reagovati na ovaj neprijateljski korak“.

Na saopštenje ambasade Ruske Federacije reagovao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Naglasio je da je ambasadi, prije svega, potrebno skrenuti pažnju na niz činjenica utemeljenih na odlukama instistucija države BiH, ali i odlukama koje bi ambasada Ruske Federacije morala poštovati.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović smatra nedozvoljenim miješanjem u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine izjavu iz ruske ambasade da će eventualno približavanje BiH članstvu u NATO-u predstavljati čin koji će Moskva smatrati neprijateljskim i stoga će imati odgovarajuće posljedice. – Izjava ruskog ambasadora nas je sve začudila, to je direktno miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine; to je čak skoro neskrivena prijetnja Bosni i Hercegovini. Naređuje joj se šta smije, a šta ne smije da radi”, rekao je Izetbegović.

  Sarajevski vijećnik Hasan Hodžić Ćasa branit će se sa slobode

Svaka zemlja ima suvereno pravo odabrati vlastite sigurnosne aranžmane, a da li će se države odlučiti na saradnju s NATO-om putem partnerstva ili kao punopravne članice Saveza ovisi o svakom pojedinačnom podnositelju zahtjeva i 30 saveznika, kazala je za N1 glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Kako je naglasila nijedna treća strana nema pravo intervenirati ili staviti veto na takav postupak i sve prijetnje u tom pogledu su neprihvatljive jer je vrijeme sfera uticaja prošlo.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić reagirao je povodom saopćenja Ambasade Ruske Federacije o Komisiji za saradnju i odnosima između BiH i NATO-a.

“Prije svega, potrebno je ambasadi Ruske Federacije skrenuti pažnju na niz činjenica utemeljenih na odlukama institucija Bosne i Hercegovine, odlukama koje bi ambasada Ruske Federacije morala poštovati, pogotovo kada imamo davno izražen stav Rusije o poštivanju odluka institucija Bosne i Hercegovine”, navodi Komšić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79