Ambasada Rusije u BiH: Uprskog izjavama pojedinaca, strpljivo ćemo nastaviti BiH posmatrati kao prijateljsku

Rusija ostaje garant Dejtonskog sporazuma i nastavlja tretirati BiH kao “prijateljsku državu”, saopćili su iz Ambasade Rusije u Sarajevu reagirajući na taj način na snažne poruke Zapada koje upozoravaju da bi zapadni Balkan pa tako i BiH mogli postati novi poligon za rusko destabiliziranje stanja u Europi.

Takva upozorenja tokom prošlosedmične posjete BiH iznijela je zamjenica pooćnika američkog ministra odbrane Laura Cooper koja je ocijenila kao ruska agresija na Ukrajinu ne napreduje u skladu planovima Kremlja pa Rusima ostaje samo da pokušaju podijeliti zapadne saveznike i tako olabaviti pritisak sankcija kojemu su izloženi.

Iz ruske su Ambasade na to reagirali posebnim komentarom u kojemu su ocijenili kako su to insinuacije bez uporišta te kako će Rusija naći načina da ostvari svoje ciljeve u Ukrajini, a u odnosu na BiH ponašat će se kao da joj je ta zemlja prijatelj no naznačili su kako nisu baš sretni izjavama nekih od njenih političara koji rusku agresiju oštro osuđuju.

Rat protiv Ukrajine uglavnom osuđuju hrvatski i bošnjački političari dok su gotovo svi iz Republike Srpske uz Rusiju.

“Rusija, unatoč izjavama i akcijama nekih političara, strpljivo nastavlja smatrati BiH prijateljskom državom. To se odnosi i na saradnju na području goriva i energije čija je važnost kao što je već očigledno, postala jasna stanovnicima mnogih zemalja”, stoji u komentaru u kojemu s očevidno aludirana činjenicu da je u opskrbi energetnima poput plina BiH trenutačno potpuno ovisna o ruskom Gazpromu.

Iz Ambasade su naveli i kako će “unatoč svim jadnim intrigama zapadnih partnera” Moskva ostati garant Dejtonskog sporazuma odnosno kako će se zalagati za to da narodi i građani BiH sami odlučuju o svojoj sudbini.

Rusija je još sredinom 2021. godine praktično samu sebe isključila iz učešća u Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), tijela zaduženog za nadzor nad provedbom Daytonskog sporazuma. Rusi su prestali učestvovati i u finansiranju Ureda visokog predstavnika (OHR) nezadovoljni načinom na koji je imenovan Christian Schmidt.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79