Ambasada SAD-a: Dodikovi prijedlozi vode u izolaciju, spremni smo koristiti sve raspoložive sankcije

Nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u utorak najavio kako će s povlačenjem iz državnih institucija ići do kraja, iz Američke ambasade za Klix.ba je izjavljeno da ne postoji ustavni put kojim se entitet može jednostrano povući iz institucija.

Tokom jučerašnje konferencije za medije, Dodik je objavio plan gdje je naveo kako planira prvo ukidanje saglasnosti za postojanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Oružanih snaga BiH i Uprave za indirektno oporezivanje, a nakon toga i ukidanje nadležnosti SIPA-e na prostoru RS-a te osnivanje vlastite obavještajne agencije.

“Razlog za ukidanje je taj što je to sve bilo u vrijeme nametanja, ozbiljne torture, smjena i udaljavanja s poslova. To su nelegitimni uslovi i ne mogu se smatrati regularnim. Zato ćemo mi to i povući. Mi želimo da se nama vrate naše nadležnosti, mislimo da je to fer i politički korektno, od toga nema odustajanja. Ovo ništa nije radikalno, ni zbog destabilizacije BiH, nego zbog jačanja pozicije RS-a”, rekao je Dodik jučer.

S druge strane, iz Američke ambasade za naš portal su pojasnili kako ne postoji ustavni put kojim se entitet može jednostrano povući iz državnih institucija.

“Sjedinjene Američke Države čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom. Ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija. Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko Distriktu”, navodi se u izjavi.

Također, naveli su kako će Sjedinjene Američke Države nastaviti podržavati one političke opcije i građane koji se uzdižu iznad podjela.

“Pokušaji da se pažnja građana odvuče od problema korupcije koja ih sputava, te zanemarivanje provedbe reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika za sve predstavljaju neodgovorno liderstvo. Nastavit ćemo podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve”, navodi se.

Naglašeno je kako svi prijedlozi, pa tako i Dodikovi, koji unazađuju mir vode u izolaciju i ekonomsku propast.

“Prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast. Sjedinjene Američke Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprijeđenju funkcionalnosti”, zaključili su u izjavi za Klix.ba iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79