Ambasada SAD-a u BiH: Grad Sarajevo potpuno očišćen od mina

“Sarajevo je oslobođeno od mina”, objavila je Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini navodeći kako su zahvaljajući projektu “Mine Free Sarajevo” koje su finansirali, očišćene dvije posljednje općine iz kojih je uklonjeno 279 opasnih predmeta. Ovim je Sarajevo zvanično postalo čista zona kada je riječ o minama.

Kako navodi ITF humanitarna organizacija, projekat je započet u aprilu 2019. godine, a provodili se u ga ITF, Mine Detection Dog Centar u BiH, Marshall Legacy Institut i BHMAC. Radilo se na području općina Stari Grad i Novi Grad.

Projekta nije završen i sada će nastaviti uklanjanje mina na području Vogošće i Istočnog Starog Grada.

“Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez sredstava i podrške SAD-a kao i pomoći lokalnih vlasti, posebno BHMAC-a, načelnika općina i gradonačelnika Grada Sarajeva. Oružane snage BiH i Federalna uprava civilne zaštite aktivno su učestvovale u procesu. Ovaj projekat je primjer snažnog bilateralnog partnerstva između SAD-a i BiH”, navode iz ITF-a.

Ističu kako su SAD od 1996. godine osigurale više od 117 miliona dolara za proces deminiranja i uništavanje konvencionalnog oružja i municije.

“SAD su posvećene sigurnosti BiH kroz američki deminerski program s ciljem vraćanja zemljišta u produktivne svrhe. Do danas SAD si finansirale povratak 35,7 miliona kvadratnih metara zemljišta lokalnom stanovništvu BiH”, navodi ITF.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79