Ambasada SAD-a: Veličanje ratnih zločina i zločinaca nema mjesta u civilizovanom svijetu

Sjedinjene Američke Države snažno osuđuju sve pojedince, grupe ili organizacije koje veličaju osuđene ratne zločince ili slave ratne zločine, poručili su iz Ambasade.

Vrh HDZ-a BiH prisustvovao je komemoraciji ubijenom ratnom zločincu Marku Maki Radiću u Domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Takav potez izazvao je žestoke reakcije javnosti, jer se radi o presuđenom ratnom zločincu koi je za svoja zvjerstva, koja su podrazumijevala ubijanja ljudi, silovanja žena, osuđen na 21 godinu zatvora.

Iz Ambasade SAD- a u Sarajevu za Vijesti.ba su kazali kako takva politika veličanja ratnih zločina i zločinaca nema mjesta u civilizovanom svijetu.

– Sjedinjene Američke Države snažno osuđuju sve pojedince, grupe ili organizacije koje veličaju osuđene ratne zločince ili slave ratne zločine. U zemlji koja se opredjelila za euroatlantske integracije nema mjesta za negiranje počinjenih ratnih zločina ili veličanje ratnih zločinaca. Takvi potezi vrijeđaju žrtve i nanose bol njihovim porodicama, te predstavljaju prijetnju mirnoj budućnosti Bosne i Hercegovine- kazali su za Vijesti.ba iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79