Ambasada SAD kritokovala izjave Krešića: Neodgovorni pozivi koji podrivaju bh. integritet

Ambasada SAD kritokovala izjave Krešića: Neodgovorni pozivi koji podrivaju bh. integritet


Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini izrazila je oštru kritiku na račun izjava novinara Zorana Krešića, koji je iznio kontroverzne stavove o ponovnom uspostavljanju tzv. Herceg-Bosne.

Prema izjavi Ambasade, Krešićevi pozivi za daljnjom podjelom zemlje i ometanjem funkcionalnosti Federacije BiH predstavljaju destruktivno i neodgovorno ponašanje koje stoji u suprotnosti s težnjama BiH ka izgradnji multietničke budućnosti unutar euroatlantskih struktura.

“Krešićevi stavovi ne samo da su opasni i suprotni Dejtonskom sporazumu, već su također uvredljivi i regresivni. Takve izjave ga čine potpuno nekvalifikovanim za bilo kakvu ulogu u javnim medijima,” naglasili su iz Ambasade.

Dodatno, Ambasada apeluje na političke lidere da prekinu sa praksama koje podrivaju rad institucija i ignoriraju prava konstitutivnih naroda u korist vlastitih političkih ciljeva. Podsjećanja radi, Krešić, koji je u igri za mjesto u Upravnom odboru RTV Federacije BiH, nedavno je izjavio da bi, ukoliko bi imao veću vlast, “zablokirao cijelu državu” i onemogućio bilo kakve političke procese u zemlji.

“I, ja želim vratiti Herceg Bosnu! BiH je poput braka u kojem mi ne želimo sudjelovati! Ovdje se odvija sukob civilizacija. Očekujem od HDZ-ovaca i drugih na vlasti da rade na slabljenju Federacije, što bi, po meni, bio strateški interes Hrvata,” izjavio je Krešić, što je izazvalo negodovanje u javnosti i međunarodnoj zajednici.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija