Ambasada SAD o proglašenju vanrednog stanja u RS

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini za N1 su kazali da još uvijek nisu vidjeli tekst Odluke o proglašenju vanrednog stanja u Republici Srpskoj te, stoga, ne mogu komentirati danas donesenu Odluku.

Kako navode u odgovoru na upit ove televizije, Ambasada podržava vlasti širom Bosne i Hercegovine koje poduzimaju korake u suočavanju s pandemijom.

– Još nismo vidjeli tekst odluke, i stoga ne možemo komentarisati njen konkretan sadržaj. Kao što smo već ranije rekli, podržavamo vlasti širom BiH koje poduzimaju odgovarajuće kratkoročne, zakonske i srazmjerne mjere kako bi se suočile sa trenutnom pandemijom.

Istovremeno, svi napori na rješavanju ove krize moraju biti transparentni. Koordinacija s drugim tijelima, posebno na državnoj razini, mora biti prioritet. Sve aktivnosti se moraju provoditi uz puno poštivanje vladavine zakona i prava građana’ – kazali su iz Ambasade SAD.

Narodna skupština Republike Srpske je danas usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja ”za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed koronavirusa”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79