Ambasada SAD: Optužnica protiv Dodika se fokusira na pojedinca, ne na entitetu

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS), i njegovi politički istomišljenici, već mjesecima su na meti kritika od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Delegacije EU u BiH, Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH i Ambasade Velike Britanije. Iako se ambasador SAD, Michael Murphy, rijetko oglašava o takvim ispadima, ovog puta su iz Ambasade SAD dali jasan odgovor na neka od gorućih pitanja u vezi s političkom situacijom u BiH.

Jedno od ključnih pitanja koje se postavljaju u ovom kontekstu je ubrzavanje procesa pristupanja zemalja zapadnog Balkana i Ukrajine EU, s nagovještajem da bi BiH mogla postati članica EU do 2030. godine. U vezi s ovim, iz Ambasade SAD su naglasili da ne mogu govoriti u ime Evropske unije o detaljima tog procesa, ali su istaknuli svoju ulogu u pozivanju političkih lidera u BiH da ispune svoje odgovornosti prema građanima, usvojeći reforme neophodne za napredak zemlje na euroatlantskom putu.

Još jedno bitno pitanje je ponovno kriminaliziranje klevete u Republici Srpskoj (RS). Ambasada SAD je izrazila zabrinutost zbog ovog koraka i ocijenila ga napadom na slobodu izražavanja i slobodu govora. Smatraju da je to pokušaj vladajuće koalicije da ušutka neistomišljenike i liši stanovnike RS osnovnih prava i sloboda.

Također, Ambasada SAD se osvrnula na proteste u RS-u koji su podržavali Dodika zbog optužnice koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega. Njihov stav je jasan – optužnica protiv Dodika je optužnica protiv pojedinca, a ne protiv etničke grupe ili entiteta. Nijedan pojedinac nije iznad zakona, a optužnica predstavlja važan korak u provođenju vladavine prava, temelja svake demokratije. Ambasada SAD također primjećuje da je odaziv građana RS-a na proteste sugerirao da su zabrinuti zbog stvarnih problema u entitetu i ne žele dopustiti da ih Dodik koristi za politički teatar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79