Ambasada SAD pozdravlja diskusiju o radnoj grupi za izmjenu Izbornog zakona

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH pozdravila je diskusiju u Predstavničkom domu BiH o formiranju Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva i o potrebi uključivanja Centralne izborne komisije, civilnog društva i drugih zainteresiranih strana u proces izborne reforme.

“Parlament i Vijeće ministara trebaju završiti proces bez dodatnih odlaganja kako bi započeo ozbiljan rad na ključnim izbornim reformama,” poručeno je iz ambasade.

Ipak, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na danas održanoj sjednici je odgodio izjašnjavanje o prijedlogu Zaključka o formiranju Interresorne radne grupe čiji je predlagač Zajednički kolegij oba doma, Predstavničkog i Doma naroda BiH.
Zastupnici su prihvatili usuglašeni prijedlog klubova SDA, SNSD i HDZ BiH, da se o svim prijedlozima koji su izneseni tokom diskusije kao i o formiranju Interresorne radne grupe ne izjašnjavaju nego da prijedloge zaključaka upte na Zajednički kolegij na razmatranje i očitovanje.

Specijalni predstavnik Europske unije u BiH Johann Sattler također se oglasio ovim povodom te je pozdravio “dinamičnu raspravu” o formiranju ove radne grupe naglasivši kako ovo tijelo mora biti inkluzivno i transparentno u svom radu piše RadioSarajevo.

“Važno je da se ne gubi previše vremena na uspostavljanju ove Interresorne radne grupe”, istakao je Sattler.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79