Ambasade Velike Britanije i SAD: Šokirani smo i užasnuti prizorima iz Višegrada

Stigle su reakcije iz Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije na okupljanje i postrojavanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu.

Ambasador Velike Britanije u BiH, Matt Field šokiran je prizorima iz Višegrada, gdje su se 10. marta okupili pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta.

“Šokiran sam prizorima iz Višegrada. Sigurno su mnogi u BiH uznemireni. Nadam se da će vlasti detaljno istražiti. Govoru mržnje nije mjesto u savremenom društvu. Krajnje je vrijeme za okretanje ka budućnosti, uz uzajamno poštovanje”, poručio je Field putem Twittera.

Putem iste društvene mreže stigla je i reakcija Ambasade Sjedinjenih Američkih država, u kojoj stoji da je ponašanje prikazano danas – neprihvatljivo.

“Užasnuti smo izvještavajima o nacionalističkoj retorici tokom današnjeg događaja u Višegradu. Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo. Očekujemo od relevantnih institucija da preduzmu potrebne korake, pozabave se ovim prijetnjama i pozovu na odgovornost”, poručuju.

Reagovao je i šef EU delegacije za BiH, Wigemark.

“Današnji uznemirujući događaji u Višegradu koji glorifikuju nasilje i potiču mržnju samo udaljavaju multietničku BiH i cijelu regiju od pomirenja i EU principa vrijednosti i tolerancije”, komentar je Larsa-Gunnara Wigemarka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79