Ambasador Alkalaj u UN-u zatražio da Srbija isporuči BiH Novaka Đukića

Ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u Sven Alkalaj se obratio na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a uprkos pokušaju Milorada Dodika da ga spriječi. Alakalaj je u svom govoru, između ostalog, zatražio od Srbije da isporuči ratnog zločinca Novaka Đukića.

Upravo to je vrlo vjerovatno zasmetalo Miloradu Dodiku pa je poslao pisma Vijeću sigurnosti UN-a i generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guterresu u kojem navodi da je Alakalju zabranjeno da govori. Srećom, preostala dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine su ga brzo demantovala.

Na početku svog obraćanja na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o radu Međunarodnog rezidualnoh mehanizma za krivične sudove u Hagu, Sven Alkalaj je iskoristio prostor da pomene uspjehe u BiH na polju procesuiranja ratnih zločina. Istaknuo je značaj provođenja revidirane Strategije rada u slučajevima ratnih zločina čiji je cilj zaključivanje svih neriješenih slučajeva ratnih zločina do 2023. godine.

“Vlasti u Bosni i Hercegovini rade na rješavanju svih slučajeva otvorenog ratnog zločina između pravosudnih vlasti na različitim nivoima u Bosni i Hercegovini. Svi potencijalni počinitelji ratnih zločina moraju biti procesuirani zbog njihove lične ili komandne odgovornosti”, rekao je Alkalaj.

Naglašava da je istina o ratnoj prošlosti važna za pomirenje i napredak u BiH i širom Zapadnog Balkana, ali da saradnja bh. institucija sa susjednim zemljama nije na zavidnom nivou što znatno otežava put ozdravljenja u regionu.

On je Vijeću sigurnosti UN-a skrenuo pažnju na tri stvari – bjekstvo Novaka Đukića, nužnost presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću i na kraju značaj presude Ratku Mladiću.

Govoreći o Đukiću, od Srbije je zatražio da ga izruče Bosni i Hercegovini.

“Novak Đukić je slučaj koji najbolje ilustruje vitalnu važnost dosljedne saradnje između tužilaštava, nadležnih vlasti Bosne i Hercegovine i susjednih država Srbije i Hrvatske u skladu sa principima međunarodne pravde vladavine zakona, što je ključno za istragu i procesuiranje ratnih zločina. Đukić je, nakon što ga je nadležni sud u Bosni i Hercegovini osudio za ratne zločine, pobjegao u Srbiju. To je nesumnjivo imalo negativan efekat na saradnju u regionu i šteti dobrim i produktivnim bilateralnim i multilateralnim odnosima u cijeloj regiji. Đukić zbog toga mora biti vraćen da se suoči sa pravnim i sudskim posljedicama svojih teških zločina”, rekao je Alkalaj u svom izlaganju.

Zbog ovakvog izlaganja se sigurno uskomešao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a samim tim je promptno morao reagovati i Milorad Dodik te pokušati da zabrani Alkalaju obraćanje. Na sjednici je Vučić kazao kako je Srbija izručila sve osumnjičene za ratne zločine, ali je čini se izostavio prokomentarisati neizručenje Novaka Đukića piše Klix.

Doživotna kazna Ratku Mladiću: Kriv je!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79