Ambasador BiH u Crnoj Gori tražio pojašnjenje o prelasku granice

Crna Gora je jučer uvela nove mjere prilikom prelaske granice, a tiču se i građana BiH. Vlada Crne Gore je uvjetovala prelazak granice za građane naše zemlje, ali i SAD, Sbije, Kosova, Albanije i Sjeverne Makedonija, kao i državljana Crne gore koji su u posljednjih 15 dana od dana dolaska na granicu boravili u nekim od navedenih zemalja.

Navedeno je da državljani ovih zemalja moraju imati negativan PCR test na koronavirus ili pozitivan rezultat na antitijela na koronavirus klase IgG dobijen ELISA serološkim testom.

Ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić se odmah obratio vlastima te države zbog nejasnoća koje je izazvala ova odluka. Ranije su građani BiH mogli ući u Crnu Goru i uz negativan ELISA test, a nova odredba znači da se granicu mogu preći samo oni koji imaju imunitet, odnosno antitijela, koja se dobivaju nakon što se preboli koronavirus.

Samim time ova odluka dovela je i do problema u laboratorijima u BiH, te se tako dodatno udarilo i na džepove građana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79