Ambasador BiH u Rusiji poručio: Zakasnili smo s nabavkom vakcine “Sputnjik V”

Već smo zakasnili da direktno, po povoljnijoj cijeni, nabavimo rusku vakcinu protiv koronavirusa „Sputnjik V“. Kazao je ovo u razgovoru za „Avaz“ ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija.

Ambasade i konzulati

– U januaru, kada sam pisao Ministarstvu vanjskih poslova BiH, mogli smo velike količine nabaviti po povoljnoj cijeni, jer tada nije bilo gužve. Sada već brojne evropske države traže rusku vakcinu, i to u velikim količinama. Poslije tog 25. januara, kada smo dobili dopis, i 28. januara, kada sam ja odgovorio, nikad nijednog pitanja i potpitanja nisam imao iz Ministarstva vanjskih poslova.

Žao mi je što se ranije nismo uključili u ovo pitanje – istakao je Samardžija.

Dodao je da je bio u direktnom kontaktu s Ruskim fondom za direktne investicije, a koji je nadležan za sva pitanja u vezi s vakcinom „Sputnjik V“.

– Razgovarao sam s direktorom, dobio sam korektne informacije. Bili su zainteresirani i servilni. Dogovorili smo da će za BiH dati, čim prije, vakcine i da je prva partija već bila spremna, nije im, čak, problem bilo ni plaćanje. Sve je to napisano u informaciji koju sam ja poslao na adresu Ministarstva vanjskih poslova.

Trenutni problem u vezi s nabavkom ne mogu komentirati, mogli smo ovo završiti u januaru. Ruski fond je bio raspoložen da nam direktno proda vakcine, uz dogovor države s državom. Čak su nam rekli da su spremni posredovati i u aviotransportu jer imaju povoljan ugovor s DHL-om, što bi bilo povoljnije nego da BiH organizira svoj prijevoz – naglasio je Samardžija.

Fiksna cijena

Prema njegovim riječima, Ruski fond za direktne investicije nam je tada dao cijenu od 9,95 dolara (16 KM).

– Sada ja ne znam dokle će to izaći, ja zaista ne bih u to ni ulazio. Sad su u pitanju posrednici, jer su to privatne kompanije koje zidaju svoje cijene, ugrađuju troškove i zaradu. Ako nam je bio problem neki zakon, pa to se moglo završiti još u septembru, međutim, sad se ispostavlja da zakon uopće nije problem. Šteta je što nismo direktno nabavili vakcine kao država, a ja sada ne bih ulazio u ovu priču s privatnim kompanijama – zaključio je Samardžija.

Vakcinišu po većim tržnim centrima

– Ruska vakcina pokazala se pouzdanom. Rusija svoje stanovništvo masovno vakciniše od decembra i to rade po tržnim centrima. Dođete u kupovinu, primite vakcine i sjednete da popijete kafu. Tako to ide. I ja sam primio tu vakcinu jer su nam, kao diplomatskom osoblju, ponudili tu mogućnost – ispričao nam je Samardžija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79