Ambasador Evropske unije i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH: Rusija radi na podjelama u BiH

Ambasador Evropske unije u BiH Johann Sattler i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy poslali su zajedničku poruku uoči obraćanja ruskog ambasadora Igora Kalabuhova u Narodnoj skupštini RS.

Njihovu zjavu prenosimo u cijelosti:

“Danas će se ruski ambasador u BiH obratiti Narodnoj skupštini RS. Delegati u Narodnoj skupštini će vjerovatno čuti dezinformacije o brutalnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu. Vjerovatno ćete čuti da Rusija štiti ljude od nacizma. Ovo su nečuvene laži. Moskva želi iskoristiti kulturološke i vjerske veze koje ima sa srpskim narodom da bi vašu pažnju odvratila od svojih zločina u Ukrajini. Delegati NSRS imaju moć da stanu u odbranu civilizacijskih vrijednosti tako što će odbiti cinične dezinformacije Rusije i stati na stranu hiljada Ukrajinaca koji su meta napada, koji bivaju kidnapovani, silovani, mučeni i ubijani u ratu koji vodi Rusija.

Vjerovatno ćete čuti i da ‘Zapad’ pokušava narode u Bosni i Hercegovini lišiti njihovog identiteta. Ništa nije dalje od istine. Kao garanti Daytonskog mirovnog sporazuma, partneri BiH iz EU i SAD rade na tome da svim građanima BiH osiguraju da u potpunosti iskoriste svoja kulturološka i etnička prava. Efikasna zaštita ovih prava je u središtu euroatlantskih integracija. Građani Bosne i Hercegovine – Srbi, Hrvati i Bošnjaci i svi ostali – znaju da je ovo put ka boljoj budućnosti njihove djece ovdje, baš ovdje, u njihovoj zemlji. Mi štitimo prava, ne gazimo ih kako je to radila i radi Rusija sopstvenim građanima, a sada i građanima Ukrajine.

Vjerovatno ćete čuti da se Zapad „miješa” u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine prisiljavajući je da provodi reforme. Ova zemlja aplicirala je za članstvo u EU po sopstvenoj želji. Da, proces euroatlantskih integracija koji je odabrala BiH donosi i potrebu za reformama. Ovo nije miješanje u unutrašnje stvari. Miješanje je ono što Rusija radi u BiH: podstiče podjele u ovoj zemlji i prijeti ozbiljnim posljedicama ukoliko BiH odabere da iskoristi svoja suverena prava.

EU i SAD i dalje su prijatelji i partneri Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko distrikta kao sastavnih i ključnih dijelova zemlje. Manipulacija Moskve nema snagu da oslabi našu podršku ili uništi odlučnost građana BiH koji se bore za bolju budućnost unutar euroatlantske zajednice država”, piše u zajediničkom saopštenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79