Ambasador Nelson: LGBT zajednica je dio bosanskohercegovačke raznolikosti

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erci Nelson, govorio je u emisiji “Izvan okvira” o nizu društvenih tema, ali i aktuelnim problemima koji staju na put funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

Upitan u emisiji “Izvan okvira” da prokomentira nedavni slučaj lišavanja slobode braniteljice ljudskih prava i dugogodišnje novinarke Nidžare Ahmetašević, ambasador SAD-a u BiH naveo je kako sve vrijeme u ambasadi prate situaciju povezanu s konkretnim slučajem.

“Pratimo incident koji uključuje gospođu Ahmetašević. Brine nas, zaista, svako kršenje ljudskih prava, kršenja prava novinara. Ono što posebno brine u ovom slučaju su navodi o pretjeranoj upotrebi sile od strane policije. SAD pozdravlja ono što su kazali BH Novinari, kao i mišljenje komesarke za ljudska prava Dunje Mijatović. Ohrabreni smo, budući da smo čuli da policija provodi internu istragu”, rekao je Nelson naglasivši da svaki dan pozivaju sve vlasti da poštuju pravo novinara i građana, kao i da se pridržavaju najviših standarda u svom poslu.

Kad je riječ o dijelu razgovora u emisiji o kulturi, političkim odnosima, i dijalogu u Bosni i Hercegovini, Nelson je u prvi plan istaknuo kako je za ovdašnji kontekst od temeljen važnosti razvoj kulture političkog dijaloga:

“Mnogo razmišljam o političkoj kulturi ovdje u Bosni i Hercegovini, i kako ona treba da evoluira. Bosni i Hercegovini treba politička kultura koja afirmira vrijednosti zajednice, okrenutost ka budućnosti, koja razmišlja o razvoju, poštovanju i jednakosti. To je kultura koja treba da osigurava ljudima da postižu kompromise”, rekao je Nelson.

Budući da je u programu N1 televizije govorio na Dan žena, ambasador Nelson je u istaknuo važnost muškog doprinosa rodnoj ravnopravnosti.

“Drago mi je da sam vaš gost na Međunarodni dan žena. Smatram da muškarci trebaju biti oni koji najjače slave Dan žena. Ovo je dan kada muškarci trebaju da iskažu zahvalnost zbog doprinosa žena, i da kažu da su svjesni diskriminacije i – nažalost – zlostavljanja nad ženama u mnogim društvima, ali i ovdje u BiH. Jako je važno da muškarci razmišljaju o tome kako žene osnažiti, kako im ponuditi zaštitu”, rekao je Eric Nelson, dodajući kako je to ujedno i pomoć koju SAD pruža ovdje u BiH: s jedne strane, kaže, rade na osnaživanju, ali s druge strane aktivni su i na pružanju zaštite, na osiguravanju zaštite ženama.

​Kako ambasador Eric Nelson otvoreno govori, i on i njegov partner bili su jako svjesni patrijarhalne, tradicionalne kulture Bosne i Hercegovine, kada je imenovan za ambasadora ovdje. Dodaje da čim su oglasili njegovo ime kao ambasadora, naročito je njegov partner primao komentare pune mržnje.

“Ali, moram priznati, kada smo došli u Bosnu i Hercegovinu pozdravljeni smo dobrodošlicom, poštuju nas i osjećamo se kao kod kuće. Mislim da je to osnovno za bilo kojeg ambadsadora, bez obzira na njegovu orijentaciju. Cijenim to što mi se kao ambasadoru SAD-a ukazuje veliko poštovanje. Volio bih da se to poštovanje proširi na svakog člana LGBT zajednice u BiH. Mislim da je Povorka ponosa u Sarajevu bio sjajno postignuće za BiH, to je bio dan kad je LGBT zajednica postala vidljiva, to je dan kad je BiH pokazala da prihvata vrijednosti, da pokazuje poštovanje za sve pojedince i sve identitete”, rekao je Nelson naglasivši da je to bio dan kad su vlasti mogle osigurati da ta šetnja bude sigurna. Bila je to prva šetnja na Balkanu, dodao je, da se povorka dogodila bez nasilja i misli da svi trebaju na to da budu ponosni.

Od ključne je važnosti da država potvrdi da osigurava sigurnost svim građanima, ali također je važno da društvo pokaže da ne podržava diskriminaciju, stava je Nelson.

“Mnogih mladih ljudi se odriče njihova porodica kada kažu koje su orijentacije, to je problem koji treba rješavati. LGBT zajednica je dio bosanskohercegovačke raznolikosti, i treba da bude zaštićena, a ne diskriminirana – ni ona, ni bilo koji drugi građanin u Bosni i Hercegovini”, zaključio je u emisiji na programu N1 televizije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79