Ambasador Nelson: Oružane snage BiH su prirodni partner NATO savezu

Američki ambasador u BiH Eric Nelson zahvalio se Oružanim snagama BiH i zračnim snagama SAD u Evropi na naporima koje su uložili nu planiranje, koordinaciju i provođenje zajedničke vojne vježbe.

– Ova vježba jača našu sposobnost da djelujemo kao dio interoperabilnog tima i primjer je snažnog prijateljstva između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Država sa njenim saveznicima. Integrisanje vazduhoplovnih sredstava sa kopnenim komponentama predstavlja izazovan zadatak i ovakve vrste združenih vojnih vježbi od ključne su važnosti za postizanje uspjeha u multinacionalnim operacijama podrške miru. NATO i SAD nastavit će sa aktivnom podrškom OSBiH – kazao je Nelson dodajući da su OS BIH prirodni partner NATO savezu.

– Baš poput NATO saveza OSBIH okupile su nekadašnje suprotstavljene vojske radi stvaranje jedne učinkovite i jedinstvene institucije. Svi građani BiH trebali biti ponosni na OSBiH. Uz podršku NATO saveza, OSBIH ne samo da pružaju sigurnost građanima BiH, nego doprinose i globalnoj bezbjednosti – naglasio je Nelson obraćajući se građanima BiH putem društvene mreže Linkedin.

U ovoj, 25- godini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, pravimo osvrt na ulogu koju je NATO odigrao u obezbjeđenju mira u BiH, istakao je Nelson.

– Gledajući u narednih 25 godina isto tako, sagledavamo trajni mir, sigurnost i prosperitet koje NATO savez može donijeti zapadnom Balkanu. Teške reforme postaju lakše kada od 30 saveznica NATO saveza zatražite pomoć. Partnerstvo BiH sa NATO savezom usmjereno je na reforme koje dotiču sve sfere u društvu, od mobilizacije sektora odbrane do vladavine prava, a koje će poboljšati život svih građana BiH. BiH će voditi ove reformske napore, ali Savez će biti spreman da pomogne – kazao je Nelson.

Naglasio je da su SAD posvećene pružanju podrške napredovanju BiH na njenom euroatlanskom putu i realizovanju njenih partnerskih ciljeva sa NATO savezom.

– NATO savez počiva na jednostavnom principu – sigurnost, stabilnost i prosperitet najlakše se postiži kroz smislenu saradnju – zaključio je Nelson.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79