Ambasador RS-a u SAD-u: “Ako je rat opcija, na uključivanje Srbije i Hrvatske ne bi se dugo čekalo!”

Put nerazumijevanja, stalnih tenzija i sukobljavanja, političkog i ekonomskog mrcvarenja, vodi BiH u dugi period stagnacije, ka neminovnom raspadu, izjavio je za Srpskainfo Obrad Kesić, šef Predstavništva RS-a u Washingtonu, koji već nekoliko godina, uz veliku finansijsku podršku iz budžeta RS-a, uzaludno pokušava skinuti Milorada Dodika s američke “crne liste”.

Kesić smatra da bošnjačka politička elita u Sarajevu ne razumije niti prihvata model centralizacije državne zajednice, utvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– BiH je visoko decentralizovana država, zajednica koju jedino može sačuvati striktna primjena modela utvrđenog u Dejtonu. Jedino ovaj sporazum može da sačuva jedinstvenu BiH, a Bošnjaci to ne mogu, odnosno ne žele da prihvate. Zbog toga zatvaraju sve puteve koji bi doveli do ozbiljnog kompromisa, do dogovora koji bi sačuvao zajedničku državu – naglasio je Obrad Kesić analizirajući političke odnose u BiH.

Biti ili ne biti

Smatra da je sadašnja situacija potpunog nerazumijevanja u Sarajevu paralizirala BiH, zajedničku državu. Za bošnjačku političku elitu, svako pitanje iz Banja Luke se tretira po principu “biti ili ne biti za opstanak države”.

– Odgovor iz Sarajeva na ključne teme koje potenciraju Srbi je rigidan, radikalan, nefleksibilan – objašnjava Kesić odnose u BiH uvjeren da to, ukoliko ne dođe do bitnog zaokreta, vodi raspadu zemlje, „samo je pitanje, da li to ide brzo, kraćim putem ili će duže trajati, krećući se sporijim putem, ali ka istom rješenju“.

– U Sarajevu, otimanje nadležnosti od Republike Srpske, suprotno Dejtonskom sporazumu, smatraju opravdanim, ne shvatajući da time stvaraju lakrdiju od države. Ono što Visoki predstavnik nije uspio nametnuti, to se sada radi posredstvom Ustavnog suda BiH. Oni mijenjaju Dejtonski sporazum, mijenjaju zakone, a to uopšte nije u njihovoj nadležnosti. Ako se tako nastavi, ako politička elita Bošnjaka ne shvati da taj model vodi direktno u destrukciju države, ako se ne vrate izvornom mirovnom sporazumu, gdje Bošnjaci, Sbi i Hrvati imaju isti udio u toj državi, mi nećemo imati šanse da riješimo probleme koji vode raspadu BiH – uvjeren je Kesić.

Ističe da Bošnjaci time dovode Srbe, ali i Hrvate, u poziciju iz koje više ne vide budućnost u takvoj državi i nemaju volju da je prihvate jer se gradi na štetu njihovih interesa.

– Postoje dva važna elementa koji se tiču međunarodne zajednice i njene uloge u BiH. Prvi je da se ne desi ono što svi očekuju da će se jednog dana dogoditi, dok su oni na funkciji. U privatnim razgovorima, mnogi od tih diplomata sa Zapada kažu: “Mi ne vjerujemo da će opstati BiH, ali mi ne želimo da se to desi u vrijeme našeg mandata”. Te diplomate evidentne probleme guraju dalje od sebe, po principu da se bezbjedno preživi još jedna godina. To je evidentan skepticizam – kaže Obrad Kesić u razgovoru za Srpskainfo.

Naglašava takođe da inostrane diplomate u BiH imaju pogrešan pogled na državne probleme.

– Oni smatraju da je sve što Republika Srpska radi, stavljajući u tu ulogu i Hrvate i HDZ, rušenje BiH. Oni ne shvataju da to apsolutno nije cilj iz Banjaluke, nego je cilj odbrana dobijenog u Dejtonskom sporazumu, a sa Hrvatima u Vašingtonskom sporazumu. Nažalost, granice mirovnih sporazuma postepeno se ruše i to je glavni problem – objašnjava Kesić.

Primjer SSSR

Na pitanje može li se BiH raspasti bez rata, on je dao potvrdan odgovor.

– Naravno da može. Vidjeli smo takav raspad u Sovjetskom Savezu, Čehoslovačkoj i drugdje. Bojim se da Bošnjaci vjeruju da je rat u tom slučaju prihvatljivo sredstvo, da bi rat bio koristan da spriječi raspad zemlje i da oni imaju takve mogućnosti. Takvi potezi doveli bi Bošnjake u katastrofalnu situaciju. Pitanje je šta bi učinili Srbija i Hrvatska, da li bi oni ostali po strani. Prema indikatorima takvog scenarija, na uključivanje Srbije i Hrvatske ne bi se dugo čekalo, ako je rat opcija. Takav scenario bi u potpunosti izmijenio situaciju na štetu Bošnjaka, mada time ulazimo u duboku spekulaciju – istakao je Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Washingtonu.

On smatra da je svjetski poredak u posljednjih nekoliko decenija drastično izmijenjen, da je Evropa poslije Bregzita i pojave raznih populističkih i antiglobalističkih pokreta spremnija za nove izazove podstaknute ratnim sukobima na prostoru Balkana u BiH nego što je bila spremna u vrijeme raspada SFRJ.

– Ni Amerika, kao jedina supersila, nije u poziciji kao devedesetih ili deceniju kasnije. Oni sada povlače trupe iz Njemačke, Tramp ozbiljno razmatra povlačenje američke vojske iz Evrope, svrhu prisustva američkih trupa na Kosovu i Metohiji… Odnosi sa Kinom i Rusijom su novi faktor američkih interesa. Takođe se mora znati da sadašnja Rusija nije ona Borisa Jeljcina nego jača u svakom pogledu, odlučnija, sila koja shvata zašto je važno da Amerika i NATO ne mogu da rade šta god požele na Balkanu – suština je Kesićeve analize međunarodnih odnosa sa refleskijama na BiH i region Balkana.

– Mislim da bi odgovor ove, Putinove Rusije bio mnogo drugačiji nego Jeljcinove u vrijeme raspada Jugoslavije. Ako Trump pobijedi, sve teorije bošnjačkih političara padaju u vodu, jer oni neće imati podršku iz Washingtona. Takođe, Albanci na Kosovu i Metohiji koji vjeruju u pobjedu Bidena, ukoliko ishod predsjedničkih izbora bude u korist Trumpa, ponovo će se naći u defanzivi, dezorijentisani… To otvara prostor za sasvim drugačiji dijalog između Beograda i Prištine odnosno Banja Luke i Sarajeva – kazao je Kesić.

Slabija pozicija Amerike

U novom svjetskom poretku, smatra Obrad Kesić, Amerika neće biti u poziciji kao što je bila devedesetih godina i na početku ovog vijeka, da nameće bilo kakvu politiku i bilo kakva rješenja problema, pogotovo u regijama koje nisu značajne za američku spoljnu politiku, poput Balkana.

– To je dobra šansa za Republiku Srpsku i Srbiju. Predsjednik Tramp ne vjeruje u Evropsku uniju, ne vjeruje u NATO, on vjeruje da treba Amerika da gradi nacionalnu državu, da svoj interes stavi na prvo mjesto, a onda sve ostalo na drugi nivo svog interesa. Za Republiku Srpsku to je idealno. Amerika je mnogo slabija nego prije godinu dana, a da ne govorim o tome kakve je pozicije imala prije deset godina – zaključio je Kesić.

Kesić smatra da je ekonomija primarno pitanje koje će odlučiti pobjednika na izborima za predsjednika Amerike.

– Ekonomija je najvažnije pitanje, jer većina ljudi živi u strahu da će mjere zbog korone da potraju dugo, da će oni ostati bez posla, kuće, bez zdravstvenog osiguranja i da će na kraju, morati sve od početka, od nule – ocjenjuje Kesić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79