Ambasador SAD-a u UN-u: Bit će još sankcija za političare, u Srebrenici je bio genocid

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u UN-u, Robert Wood, iznio je oštre kritike na račun Milorada Dodika i Republike Srpske tokom sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, naglašavajući kontinuiranu podršku sankcijama i potvrdu da je u Srebrenici počinjen genocid.

Wood je započeo govoreći o zloupotrebi Vijeća od strane Rusije, te pozvao vlade da se pridržavaju odluka EU i započnu pregovore s Bosnom i Hercegovinom.

“Svi lideri bi trebali težiti euroatlantskim integracijama,” istaknuo je.

Osvrćući se direktno na Dodika, Wood je naglasio da njegove aktivnosti narušavaju Dejtonski sporazum te euroatlantske integracije, posebno kroz negiranje genocida. “Srebrenica nije bila greška, već neupitna činjenica da je genocid počinjen,” rekao je Wood, pozdravljajući odluke koje zabranjuju izborni nastup onima koji su počinili genocid.

Dalje je kritizirao političare koji šire podjele, ukazujući na Republiku Srpsku i Dodika kao primjere koji štite vlastite interese i potkopavaju institucije, te prijete miru i stabilnosti regije. “Sankcije Dodiku i onima koji su omogućili njegove antidejtonske i korumpirane akcije će se nastaviti,” naglasio je Wood.

Zaključio je ističući važnost Ureda visokog predstavnika (OHR) za osiguranje provedbe civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma, sve dok BiH ne ispuni sve kriterije za zatvaranje OHR-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79