Ambasador Srbije još sutra ima rok da napusti Crnu Goru, nova vlast ne može da anulira odluku

Ambasador Srbije Vladimir Božović još sutra ima rok da napusti Crnu Goru jer zvanična Podgorica ostaje pri stavu da je on ”nepoželjna osoba”, pišu Vijesti.me.

Iz Ministarstva vanjskih poslova ponavljaju da se Božović, svojim interpretacijama historije, u kontinuitetu miješao u unutrašnje stvari Crne Gore, dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost.

U resoru Srđana Darmanovića ističu da su ga na to, uzalud upozoravali više puta.

– Zbog toga ova Vlada i ovo Ministarstvo vanjskih poslova neće povući svoju odluku. Tim više što neshvatljiva izjava premijerke Ane Brnabić u stvari govori da je ambasador Božović zapravo prenosio i zvanične stavove srpske Vlade, što je potvrda i nastavak grubog miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore – kazali su iz MVP.

Pojačan senzibilitet

Premijerka Srbije sinoć je kazala kako je ta zemlja saglasna sa izjavom Božovića – da je Podgorička skupština bila slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom.

Iako je Beograd odgovorio istom mjerom, odluku o protjerivanju Tarzana Miloševića iz Srbije sinoć je povukao.

– I pokazali koliko smo kao država veliki i koliko nam je važno da imamo dobre odnose, najbolje moguće odnose sa CG, pokazali smo spremnost da pružimo ruku – rekao je Nikola Selaković, ministar vanjskih poslova Srbije.

Podgorica, međutim, nije popustila ni nakon što je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pozdravio potez Srbije i pozvao Crnu Goru da učini isto.

U crnogorskom resoru vanjskih poslova žale što je Varhelji, kako kažu, propustio da prije sugestije, sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori, barem razmijeni osnovne informacije i mišljenja o srži problema.

– Vjerujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumio naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu miješa u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema – navode iz MVP.

Bivši diplomata i lider Demosa Miodrag Lekić smatra da je diplomatska saga između Crne Gore i Srbije usred COVID pandemije nepotrebno radikalizovana, te da je potez MVP neadekvatan.

– Ne treba imati iluzije, ovo su odluke DPS-a i Mila Đukanovića, pa se samo sprovode preko Ministarstva koje je pokazalo svoju profesionalnu neautonomnost. Novina je da je involvirana EU, mislim da je stav komesara bio dobronamjeran. On nije ulazio u kontroverze istorije, tako da je ovo neuobičajena reakcija da se iz tih krugova diplomatsko-režimskih drže neke lekcije komesaru EU – rekao je Lekić.

U SDP-u, drugačije stanovište.

– Razumijem odluku, iako je ona teška. A oko gospodina Varheljija – siguran sam da bi drugačije promišljao da je neko u Republici Mađarskoj rekao da je sve ono što je Sovjetski savez radio 50 godina nakon Drugog svjetskog rata prijateljski čin – objašnjava Krivokapić.

I u Bošnjčkoj stranci misle da evropski komesar nije na adekvatan način upoznat sa izjavama Božovića, a u Liberalnoj partiji ocjenjuju da je Varhelji pozivom da Crna Gora povuče odluku o Božoviću, pogazio sve diplomatske manire i izazvao diplomatski skandal.

Sa druge strane, u Novoj srpskoj demokratiji su kategorični.

– Crna Gora nije protjerala ambasadora Božovića već je to uradila jedna potpuno otuđena grupa koja se još uvijek predstavlja kao Vlada Crne Gore i to MVP koje je leglo antisrpskih kadrova – navodi Jovan Vučurović.

Radikalna mjera

Miodrag Lekić djelovanje ambasadora Božovića ocjenjuje neadekvatnim, ali misli da je mjera trebalo da bude blaža.

– I da je istoričar profesionalni – pa nije njegovo da ulazi u arbitraže o crnogorskoj istoriji, ali ne mislim da je taj potez bio takav da je zahtijevao tu radikalnu mjeru isključivanja, protjerivanja iz zemlje I to na tri dana prije konstituisanja nove vlade Srbija će morati da pokrene inicijativu za traženje agremana za novog amabasadora. Nova vlast ne može da anulira ovu odluku.

Povlačenju odluke o protjerivanju Tarzana Miloševića pozdravile su i SNP i Prava Crna Gora, a evropskom komesaru zahvalile na promociji dobrosusjedskih odnosa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79