Ambiozan projekat ili predizborna priča: U Tuzlu stižu mašine za gradnju Crystalica?

Radovi na izgradnji kompleksa Crystalico u Tuzli vrijednog milijardu konvertbilnih maraka trebali bi početi uskoro, dokaz tome je i postavljeni pano i početak promocije lokaliteta na kojem bi trebala “izniknuti” najveća poslijeratna investicija a ujedno i najimpresivnija građevina u BiH. Za potrebe realizacije projekta osnovana je i firma ARBA d.o.o. sa sjedištem u Tuzli.

U rad je puštena i web prezentacija arba-crystalico.com na kojoj se navodi:

˝Obično su najbolje ideje u osnovi vrlo jednostavne. Cijeli kompleks je baziran na ideji Kristala od soli obzirom da je cijelokupna nevjerovatno bogata istorija Tuzle na ovaj ili onaj način vezana za so. Kako je osnova razmišljanja prostorne cjeline bila vezana za vertikalni akcenat kao budući reper grada tako se razvila ideja da oblici vertikalnih objekata budu tako formirani da se dobije utisak kristala koji izviruju iz tla. Osnova kristala su atomi, molekule ili ioni koji ga čine pravilno raspoređeni po određenom uzorku koji se ponavlja u sve tri dimenzije. Iz tog razloga kristali imaju veliku vrijednost.

To je u osnovi i bila ideja da se arhitektonski oblici pridržavaju formi koje imaju kristali i da na neki način asociraju na kristaliziranu so. Na tu osnovnu ideju nadograđuje se ideja o rješavanju saobračaja u okviru parcele sa uslovnom saobračajnicom koja bi trebala spojiti južnu i sjevernu longitudinalu grada. Kompletno parkiranje i saobračaj u mirovanju se rješava ispod zemlje odnosno na tri podzemna nivoa a do njih se dolazi preko centralnog rondoa koji opslužuje rampe za suteren i podzemne etaže. Tako se dobiva pet cijelina na kojima će se smjestiti pet objekata stambenog, uslužnog i poslovnog karaktera. Osnovna specifičnost ideje koja će se u stvarnosti osjetiti jest da su formirana dva partera i to jedan na nivou saobračajnice kao nivo na koti nula i drugi na nivou galerije odnosno nivo na koti + 7 metara. Organizacijska ideja prostora je da se izbjegne klasični tržni centar i da se on zapravo dobije u cijelom kompleksu formiran na ova dva nivoa koji su kompletno povezani kako na otvorenom dijelu tako i u okviru objekata. U organizaciji tog prostora prodavnice raznorazne robe bile bi na koti +0 odnosno na nivou saobračajnice gdje je buka veča, dok bi na koti galerije bile isključivo uslužne djelatnosti restorana, kafana, pabova i sl. gdje je mirnije i gdje se formiraju bolje vizure. Iznad toga bi bili stambeni i poslovni prostori, poslovni apartmani i hotel, raspoređeni u pet kula (kristala) i jedan horizontalni objekat duž rijeke Jale.

Saobračaj u mirovanju bi bio sklonjen ispod zemlje (na provjerenom principu velikih tržnih centara) i povezan kroz centralni trg preko pasarela i kroz objekte vertikalnim komunikacijama. Živost kompleksa bi zadržala glavna gradska sobračajnica koja bi prolazila kroz sami centar a centralni rondo bi usporio kretanje automobila i smanjio buku. Pomješani sadržaji javnog karaktera (uslužne djelatnosti i poslovni administrativni objekti) i privatnog karaktera stanovanja kao i hotel visoke kategorije bi omogučio život kompleksa 24h i ne bi ga pretvorio u gradsku spavaonicu te samim tim dobio bi karakter gradskog centra koji bi bio interesantan cjelokupnom stanovništvu grada kao i svakom posjetiocu. Po obodu kompleksa kao i u centralnom rondou bilo bi visoko rastinje koje bi sa žardinjerama po platou i niskim rastinjem u istom omogučio ugođaj prirodnog okruženja sa dosta zelenila. Forme do 15 tak metara bi bile amorfne te bi tako ugođaj u ljudkoj perspektivi bio specifičan i pitak bez oštrih ivica i grubih arhitektonskih oblika dok bi iz te prirodne osnove izbijali stakleni tornjevi koji bi sa distance vizuelno predstavljali kristale od soli koji su izašli iz zemlje. Svaki od pet kristala bi tokom noći dobio iluminaciju u različitim tonovima tako da bi se noću kristali razlikovali po boji.

Cilj je u osnovi da cjelokupna slika kompleksa se doživi kao jedna jedinstvena skulptura koja danju odiše skladom istih kristala a noću dobije potpuno drugu sliku kristala u boji te time skrene pažnju na sebe i sa velikih udaljenosti.

Kompleks Crystalico je stambena i radna zajednica sa studijima od po 40 m2 i više, apartmanima od 50 do 175 m2 i penthausima od 250 m2. Ukupno ima 150.000 m2 uredskog prostora i hotel sa 5 zvjezdica. Podzemni parking u 3 sloja nudi dovoljno parkirnog mjesta˝.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79