Amel Sejfović hoće da se sam brani

Amel Sejfović, optužen da je 3. septembra 2017. pobjegao iz Kazneno-popravnog zavoda Miljacka u Sarajevu, poslao je dopis Kantonalnom sudu u Sarajevu u kojem navodi da se odriče odbrane njegovog dotadašnjeg advokata Muhidina Kape i traži da se u nastavku suđenja sam brani.

Lista advokata

Na jučerašnjem ročištu predsjedavajuća vijeća, sutkinja Elvira Begović pročitala je Sejfovićev dopis, pojasnivši optuženom da se u krivičnom predmetu ne može sam braniti, nego da mora sam izabrati branioca ili će mu ga sud odrediti. Sutkinja je Sejfoviću dala listu advokata i ostavila vremena do pravoslavnog Božića da se izjasni kojeg od njih hoće da izabere, piše Oslobođenje.

Na jučerašnjem ročištu advokat Kapo se nije ni pojavio jer je i on u međuvremenu otkazao odbranu Amelu Sejfoviću, te je umjesto njega došao advokat Senad Dupovac. Međutim, Dupovac se nije prihvatio odbrane Sejfovića rekavši da zastupa optužene u nekoliko predmeta ratnog zločina i organizovanog kriminala, zbog čega se ne bi mogao posvetiti ovom predmetu.

Zašto je došlo do nesporazuma na relaciji Sejfović – odbrana, upitali smo i advokata Kapu, koji nam je pojasnio da se sa Sejfovićem nedavno čuo i da mu je Amel u predmetu pljačke Raiffeisen banke i ubistva bicikliste Keme Bašića (gdje je Sejfović pravosnažno osuđen na 14,5 godina zatvora, op. a) spočitao da ga je Kapo “prodao za 50.000 eura kako bi skinuo odgovornost sa zaštitarske agencije”.

Saslušanja

Tokom prvostepenog postupka niko od vještaka nije mogao utvrditi kalibar zrna ni iz kojeg oružja je pogođen Bašić. Sejfović je, očito, očekivao više od drugostepenog postupka pred Vrhovnim sudom te se razočarao u svog advokata.

Dodajmo da je jučerašnje ročište otkazano zbog nedolaska optuženog Sanjina Borčaka, a naredni pretres se nastavlja 23. januara saslušanjem tri svjedoka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79