(FOTO) Amela tvrdi da je u WC-u vidjela škorpiona

Na jednoj domaćoj Facebook stranici javila se djevojka Amela (identitet poznat redakciji) koja je objavila fotografije, ali i upozorila sve čitatelje kako je vidjela škorpiona u WC-u.

– Da li je normalna pojava vidjeti škorpiona u Bosni? Naravno da ne, jer oni žive u suptropskim i tropskim krajevima, ali evo ovo su danas moji roditelji našli u wc-u, zamislite… Ko nam to danosi u zemlju i zbog čega – napisala je Amela na Facebook grupi.

Iako škorpioni naseljavaju uglavnom suptropske i tropske predjele, nekih vrsta ima i u našoj državi.

U Bosni i Hercegovini žive slijedeće vrste škorpija: Euscorpius germanus, Euscorpius italicus, Euscorpius mingrelicus, Euscorpius tergestinus.

Euscorpius germanus je mala škorpija od 2 do 3 cm crne boje. Tijelo i noge su iste boje.

Euscorpius italicus je vrsta škorpiona iz porodice Euscorpiidae. Ova vrsta je najduža od svih vrsta iz roda Euscorpius gdje odrasle škorpije mogu doseći dužinu do 50 mm. Tijelo je tamno-smeđe sa žuto-smeđim nogama i bodljom. Veoma malo medicinskih podataka o otrovu postoji, ali podatak iz Italije uglavnom ukazuje na lokalne efekte (blag otrov). Škorpion vrlo rijetko koristi bodlju.

Euscorpius mingrelicus je vrsta škorpiona iz porodice Euscorpiidae. Ova vrsta se nalazi u planinskim šumskim područjima, zabilježena je i u riječnim dolinama. Krije se pod kamenjem i drugim objektima na zemlji, također se može naći pod korama ležećeg drveća i šumskoj stelji. Veoma malo medicinskih podataka o otrovu postoji, ali podaci od drugih Euscorpius vrsta uglavnom ukazuju na lokalne efekte. Blag otrov. Škorpion vrlo rijetko koristi bodlju.

Euscorpius tergestinus je škorpija srednje veličine (3,5 cm) narandžastosmeđe boje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79