Američka Ambasada: Dodik budućnost RS stavlja pod hipoteku

Ambasada Sjedinjenih Američih Država oglasila se saopćenjem u vezi izjava Milorada Dodika u kojima predsjednik Republike Srpske kontinuirano poriče genocid u Srebrenici.

“Predsjednik Dodik je, kao i uvijek, u krivu kada tvrdi da se genocid nije dogodio u i oko Srebrenice u julu 1995. godine.

Činjenice o ovoj tragediji potkrijepljene su besprijekornim forenzičkim i drugim dokazima te su ih izvan svake sumnje utvrdili međunarodni sudovi. Elementi Vojske Republike Srpske, pod zapovjedništvom Ratka Mladića i političkom režijom Radovana Karadžića, počinili su genocid, a oni su ratni zločinci.

Za ovaj i druge ratne zločine počinjene tokom rata 1992.-1995., krivi su počinitelji, a ne cijela jedna etnička grupa.

Ponovljeno poricanje genocida u Srebrenici od strane gospodina Dodika ne može promijeniti ove činjenice.

Grubi i netrpeljivi komentari o Srebrenici i drugim osjetljivim temama ne pomažu građanima Republike Srpske. Oni su pokušaj da se skrene pažnja sa tekuće kampanje oduzimanja temeljnih sloboda ljudima koji žive u Republici Srpskoj.

Od neuspjeha u rješavanju svakodnevnih pitanja koja najviše zabrinjavaju stanovnike Republike Srpske, kao što su rastuće cijene, i od neodgovornog javnog zaduživanja, koje stavlja budućnost Republike Srpske pod hipoteku.

Ne možemo spriječiti gospodina Dodika da nastavi sramotiti sebe i Republiku Srpsku, ali će Sjedinjene Američke Države nastaviti govoriti protiv negiranja genocida.

Također ćemo nastaviti surađivati i podržavati građane Bosne i Hercegovine, uključujući stanovnike Republike Srpske, dok rade na izgradnji mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti za sebe unutar euroatlantske zajednice naroda”, navodi Ambasada SAD u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79