Američka ambasada oštro osudila odluke HDZ-a

 

Američka ambasada u BiH večeras je poručila da je odluka HDZ-a BiH da blokira finansiranje izbora na današnjoj sjednici Vijeća ministara bila neodgovorna i neopravdana.

“Institucije BiH imale su više nego dovoljno vremena da ispune svoju ustavnu odgovornost i osiguraju sredstva za ovu najosnovniju demokratsku funkciju – slobodne i poštene izbore”, navode iz Ambasade SAD-a.

Dalje ističu da ponašanje HDZ-a po ovom, ali i drugim pitanjima posljednjih sedmica, uključujući protivljenje ključnim reformama koje zahtjeva Evropska unija – nije u skladu sa iskazanom opredijeljenošću stranke za euroatlantske integracije.

“Upravljanje, a ne opstrukcije i korupcija, jedini je put naprijed za BiH, njene konstitutivne narode i njene građane”, poručili su iz Američke ambasade.

Amerika sprema nove sankcije za političare u BiH

Podsjetimo, državni ministri su danas, na zahtjev Centralne izborne komisije BiH, glasali o Prijedlogu odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini.

Za izdvajanje novca su glasali SDA, SNSD i DF, a protiv je bio HDZ.

Zakonski rok do kojeg moraju biti osigurana sredstva za Opće izbore ističe 19. maja odnosno 15 dana od raspisivanja izbora.

Kako Klix.ba saznaje iz diplomatskih izvora, Sjedinjene Američke Države uskoro bi mogle donijeti odluku o proširenju “crne liste” odnosno o novim sankcijama za pojedince u Bosni i Hercegovini zbog antidejtonskog, antiustavnog i antidemokratskog djelovanja, kao i korupcije s toga ne čudi pojačan intenzitet poruka koje američki zvaničnici šalju prema bh. političkim liderima, ali i građanima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79