Američka ambasada: Pozivi za vraćanje Herceg-Bosne su opasni i antidejtonski

Američka ambasada: Pozivi za vraćanje Herceg-Bosne su opasni i antidejtonski


Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH oglasila se saopćenjem u kojem najoštrije osuđuju i odbacuju nedavne komentare kandidata za Upravni odbor TV Federacije BiH novinara Zorana Krešića.

Navode da su njegovi sramni pozivi na dalju podjelu Bosne i Hercegovine i blokadu funkcioniranja Federacije Bosne i Hercegovine destruktivni, neodgovorni…

“Ne samo da su njegovi pozivi za vraćanje Herceg-Bosne opasni i antidejtonski, oni su uvredljivi i regresivni, već ga, po našem mišljenju, čine nekvalifikovanim za bilo koju funkciju u javnom radio-televizijskom servisu. Politički lideri moraju prestati sklapati poslove koji potkopavaju funkcionalnost institucija i ignorišu interese svih konstitutivnih naroda zarad unapređenja vlastitih, uskih političkih interesa”, saopćeno je iz Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini.

U javnosti se pojavio snimak na kojem Krešić poziva na “blokadu države” i “povratak Herceg-bosne”, koju je on dalje nazvao “svetinjom.”

“Da ja predstavljam nešto, evo novinar sam, ja bih apsolutno zablokirao cijelu državu i nijedan se politički, ni bilo kakav drugi, proces ne bi događao. Ja želim da se vrati Herceg Bosna (…) Ja očekujem od HDZ-ovaca i svih na vlasti da rade na blago rečeno rušenju Federacije i što većem njenom slabljenju jer bi to bio kad bih se ja pitao strateški interes Hrvata”, navodno je rekao Krešić.

Zoran Krešić je prijedlog HDZ-a, na čijem čelu je Dragan Čović, za mjesto u Upravnom odboru Federalne televizije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija