Američka ambasada traži da se nazivi ulica po ratnim zločincima i fašistima promijene bez odlaganja

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas inicijativu u vezi sa promjenom naziva ulica koje su ime dobile po osobama ili organizacijama koje su u bilo kom trenutku sarađivale, pripadale ili na drugi način djelovale na strani ili u koordinaciji s okupacijskim nacističkim ili fašističkim snagama u Drugom svjetskom ratu, odnosno javno ih podržavale ili opravdavale.

Istom incijativom koju je podnio zastupnik Damir Arnaut predloženo je da se ti nazivi zamijene imenima osoba iz Bosne i Hercegovine koje su priznate kao pravednici među narodima od strane Yad Vashem centra.

Povodom usvajanja ove incijative oglasila se i Ambasada SAD-a u Sarajevu.

– Pozdravljamo usvajanje inicijative da se u BiH konačno promijene nazivi ulica po ratnim zločincima i fašistima kao važan korak ka pomirenju i uzajamnom poštovanju. Općinske vlasti trebale bi to uraditi bez odlaganja kako bi unaprijedile put BiH prema EU, poručili su iz američke ambasade.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79