Američka ambasada traži da se nazivi ulica po ratnim zločincima i fašistima promijene bez odlaganja

Američka ambasada traži da se nazivi ulica po ratnim zločincima i fašistima promijene bez odlaganja


Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas inicijativu u vezi sa promjenom naziva ulica koje su ime dobile po osobama ili organizacijama koje su u bilo kom trenutku sarađivale, pripadale ili na drugi način djelovale na strani ili u koordinaciji s okupacijskim nacističkim ili fašističkim snagama u Drugom svjetskom ratu, odnosno javno ih podržavale ili opravdavale.

Istom incijativom koju je podnio zastupnik Damir Arnaut predloženo je da se ti nazivi zamijene imenima osoba iz Bosne i Hercegovine koje su priznate kao pravednici među narodima od strane Yad Vashem centra.

Povodom usvajanja ove incijative oglasila se i Ambasada SAD-a u Sarajevu.

– Pozdravljamo usvajanje inicijative da se u BiH konačno promijene nazivi ulica po ratnim zločincima i fašistima kao važan korak ka pomirenju i uzajamnom poštovanju. Općinske vlasti trebale bi to uraditi bez odlaganja kako bi unaprijedile put BiH prema EU, poručili su iz američke ambasade.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija