Američka ambasada: VSTV mora ostaviti po strani Tegeltijine profesionalne ambicije

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) mora ostaviti po strani profesionalne ambicije njegovog predsjednika Milana Tegeltije, poručili su u svojoj reakciji iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

“Ambasada SAD-a, kao i mnoge druge članice međunarodne zajednice i građani u Bosni i Hercegovine, razočarana je što je predsjednik VSTV-a i dalje u žarištu konstantnih navoda o korupciji, čime se podriva uloga VSTV u osiguravanju nezavisnog, nepristrasnog i učinkovitog pravosuđa. Funkcionalno pravosuđe koje uživa povjerenje građana, od suštinske je važnosti za dalje kretanje Bosne i Hercegovine na putu euroatlantskih integracija”, istakli su.

Podsjetili su na važnost i odgovornost ove institucije.

“VSTV ima neke od najvažnijih odgovornosti koje se tiču pravosuđa Bosne i Hercegovine, kao što su imenovanja i razrješenja sudija i tužilaca. Zato bi članovi VSTV-a trebali da posjeduju najviše etičke i moralne standarde”, napomenuli su.

Pozdravili su jučerašnju jednicu VSTV-a i pozvali su na gradnju povjerenja.

“Iako je jučerašnja vanredna sjednica VSTV-a korak u pravom smjeru, jasno je da VSTV mora da ostavi po strani profesionalne ambicije svog predsjednika ili bilo kojeg drugog člana i uradi ono što je potrebno da bi se vratilo povjerenje javnosti u instituciju koja pati od krize povjerenja. Na jučerašnjoj sjednici, VSTV je zaključio da je odnos između Vijeća i međunarodne zajednice narušen zbog ovih, ali i drugih navoda. VSTV mora shvatiti da je izgradnja povjerenja sa građanima Bosne i Hercegovine čak puno važnija i od njegovog odnosa sa međunarodnom zajednicom”, saopćili su iz Ambasade SAD-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79