Američka baza u Tuzli: Posljednji snimak Slobodana Miloševića pred odlazak u Hag

Haški optuženik Slobodan Milošević je poslije aprilskog hapšenja 2001. godine odveden u Centralni zatvor odakle je izručen Hagu na Vidovdan, 28. juna. 

On je helikopterom iz Beograda transportovan do američke vojne baze u Tuzli odakle je vojnim avionom prebačen u Hag. Na snimku koji je isplivao u javnost vidi se bivši predsjednik Savezne Republike Jugoslavije u čekaonici američke vojne baze u Tuzli – u bijeloj košulji i tamnom odijelu ulazi u u pratnji američkih vojnika u maskirnim uniformama.

Na trenutak je sjeo, pa se prošetao u dobro znanoj pozi s rukama na leđima, a onda počeo razgovor na engleskom. Ponuđen cigaretom, odgovorio je “Sačekat ću kafu”, na šta mu je haški tužilac rekao da avion možda bude stigao i prije kafe.

Milošević je postao prvi predsjednik neke države protiv kojeg je podignuta optužnica za ratne zločine, bio sam svoj advokat i do kraja nije priznavao zakonitost sudske jurisdikcije.

Dana 30. januara 2002. godine, optužio je Haški tribunal da je izvršio napad protiv njega i da se ne osjeća krivim. Umro je od infarkta u pritvoru Tribunala u Hagu, a njegovi posmrtni ostaci dopremljeni su iz Haga u Beograd 15. marta 2006. godine.

Pošto gradske i državne vlasti nisu dale dozvole koje su tražili porodica i visoki funkcioneri Socijalističke partije Srbije (SPS) da se Milošević sahrani u Beogradu uz državne počasti, sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Od subote 3.aprila 2021. od 20sati u programu OBN TV sa emitovanjem počela je serija “Porodica”. “Porodica” je mini serija koja prati posljednjih 48 sati zajedničkog života porodice bivšeg srpskog i jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića, na slobodi. Serija je uzdrmala regiju, ne toliko zbog političke pozadine, koliko zbog najave tužbi članova porodice i rasprave o tome je li prijelomna situacija prikazana vjerodostojno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79