Američka crna lista svakim danom sve veća i veća a bh. tužilaštva to ne zanima

Oko 1.000 osoba, kompanija i organizacija u BiH do sada se našlo na takozvanoj američkoj “crnoj listi”, a posljednji među njima našli su se Gorica i Igor Dodik, kćerka i sin predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, zbog sumnje na političku korupciju.

Idok se američka „crna lista“ širi zbog ozbiljnih optužbi za korupciju visokih funkcionera u BiH ili članova njihovih porodica, javnost se s pravom pita šta za to vrijeme rade domaća tužilaštva i sudovi, ali i policija.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD na „crnu listu“ je prije nekoliko dana uvrstila sina i kćerku Milorada Dodika, Igora i Goricu Dodik, te četiri njihove kompanije pod sumnjom na političku korupciju.

Teške optužbe

SAD ih optužuje da su kupovali glasove na proteklim izborima, podmićivali političare, te učestvovali u korupciji.

U obrazloženju OFAC se navodi da je od 2021. godine Dodik povećao angažman svog sina Igora Dodika i kćerke Gorice Dodik u političkim i poslovnim aktivnostima u RS što je dovelo do zabrinutosti da je RS sve više Dodikov porodični biznis, a ne politički entitet BiH.

– Stepen korumpiranosti Dodikove porodice takođe je izazvao zabrinutost među državama koje su zainteresovane za strana ulaganja u RS, što je neke od njih navelo da se uzdrže od toga, jer vjeruju da bi bilo kakva finansijska pomoć vjerovatno završila u rukama Dodika i njegove porodice, a ne u institucijama RS.

Na nedavnim izborima u RS, SNSD, uključujući Dodika i Igora, urotio se radi podmićivanja političkih funkcionera, članova biračkih odbora i posmatrača izbora u nastojanju da korupcijom dobije izbore. Igor je bio uključen u podmićivanje opozicionih političara, kojima su nuđena politička imenovanja u zamjenu za ključne informacije i pozicije posmatrača na biračkim mjestima – navodi OFAC.

Nema povratne informacije

Pravnici itiču da je potpuno apsurdno to da jedna ogromna država, poput S AD, optuži nekog vašeg državljanina za teška koruptivna djela, a da domaće pravosuđe „spava“ i ne reaguje.

– Logično bi bilo da Tužilaštvo BiH odmah reaguje i traži od Ministarstva finansija SAD da dostavi dokaze za koruptivnu umiješanost tih osoba radi provjere. Ovako imamo situaciju da se već godinama priča o umiješanosti najviših funkcionera BiH u teška koruptivna djela, a da javnost nema povratnu informaciju da li te optužbe imaju osnova ili nemaju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79