Američka senatorka pozdravila sankcije Dodiku i upozorila: Nećemo dozvoliti da decenije napretka budu uzalud

Američka senatorka pozdravila sankcije Dodiku i upozorila: Nećemo dozvoliti da decenije napretka budu uzalud


Američka senatorka Jeanne Shaheen (D-NH), viša članica Senatskog odbora za vanjske odnose i predsjedavajuća Podkomiteta za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju, objavila sljedeću izjavu kao odgovor na odluku Bidenove administracije da odredi sankcije pojedincima uključenim u značajne korupcijske i destabilizirajuće aktivnosti u Bosni i Hercegovini:

-Pozdravljam ovu najavu Bidenove administracije, a posebno njenu odlučnu akciju da se sankcioniše Milorad Dodik i medij pod njegovom kontrolom. Dodik, srpski član tročlanog Predsjedništva BiH, bio je uključen u napore da se aktivno podriva stabilnost i teritorijalni integritet svoje zemlje.

-Prije više od 20 godina, Sjedinjene Države su imale ključnu ulogu u donošenju mira i stabilnosti u Bosnu i Hercegovinu, ali nedavni znakovi ukazuju na to da zlonamjerni akteri unutar i izvan njenih granica nastoje spriječiti demokratski napredak Bosne. To ne samo da ugrožava budućnost zemlje, već oduzima priliku budućim generacijama za prosperitetnu egzistenciju i ugrožava sigurnost cijelog regiona.

– Od ključne je važnosti da nastavimo pozivati ​​korumpirane aktere na odgovornost i blisko sarađivati ​​sa našim saveznicima na održavanju Dejtonskog sporazuma. Kao predsjedavajući pododbora za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju, nastavit ću raditi na unapređenju američke politike prema Balkanu kako bih osigurao da decenije napretka nisu napravljene uzalud, napisala je Shaheen.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija