Američka vlada o vjerskim slobodama u BiH: Diskriminacija u RS-u, imovina u Sarajevu i slučaj “Mustafa Busuladžić”

Ni ova godina, koja je bila mahom obuhvaćena pandemijom koronavirusa, kako se navodi u izvještaju, nije prošle bez diskriminacije na vjerskoj osnovi, napadima, incidentima prouzrokovanim mržnjom

State department objavio je izvještaj o stanju vjerskih sloboda u 2020. godini. Više od 15 stranica tog izvještaja, kojeg je na konferenciji za novinare predstavio američki državni sekretar Antony Blinken, posvećen je situaciji u Bosni i Hercegovini.

Piše: A. DUČIĆ

Ni ova godina, koja je bila mahom obuhvaćena pandemijom koronavirusa, kako se navodi u izvještaju, nije prošle bez diskriminacije na vjerskoj osnovi, napadima, incidentima prouzrokovanim mržnjom.

Međureligijsko vijeće (IRC), koji se sastoji od predstavnika četiri glavne vjerske zajednice u zemlji, ponovo je izvijestilo o neadekvatnoj istrazi i krivičnom gonjenju vjerski motivisanih zločini.

U 2019. godini OSCE je utvrdio je 16 potencijalnih incidenata motiviranih mržnjom čije su mete bili muslimani i 15 takvih incidenata koji su bili usmjereni na kršćane (i katolike i pravoslavce). Svi incidenti su prijavljeni policiji. Incidenti su varirali od prijetnji vjerskim vođama i uznemiravanja vjerske ceremonije do vandalizma nad grobljima i drugim vjerskim objektima. Za razliku od prethodne godine, OSCE-u nije prijavljen nijedan antisemitski incident.

Nadalje, kako se navodi BiH i dalje nema zakon o restituciji koji bi omogućio povratak ili naknade za imovinu, uključujući imovinu u vlasništvu vjerskih grupa, nacionalizovanu ili izvlaštenu pod komunističkom vlašću.

Vlasti, kaže se dalje, ponovo nisu ispoštovala odluku Evropskog suda za ljudska prava iz 2009. godine koja podrazumijeva da BiH promijeni svoj ustav kako bi omogućila pripadnicima manjinskih grupa, uključujući Jevreje, da se kandiduju za Predsjedništvo i Dom naroda.

– U septembru je MRV izvijestilo o zabrani zaposlenima u pravosudnim institucijama da nose bilo koji oblik „vjerskih obilježja“, uključujući marame. Visoko sudsko i tužilačko vijeće primjenjuje tu zabranu tokom godine, a predstavnik međunarodne zajednice izjavio je da je njihovo postojanje izazvalo nelagodu i nesigurnost među muslimanima koji rade u tim institucijama ili koji ih posjećuju – kaže se u izvještaju State Departmenta.

Vlasti na svim nivoima su, ističe se, nastavili diskriminirati manjinske grupe kada je riječ o izdavanju upotrebnih dozvola za vjersko dobro i izdavanje dozvola za izgradnju novih ili popravljanje postojećih vjerskih objekata.

Navodi se primjer u Opštini Drvar kada su vlasti tri godine nakon prvobitne prijave izdale dozvolu katoličkoj župi Svetog Josipa za izgradnja pastoralnog i dobrotvornog centra na imanju u vlasništvu katolika Crkva. Ministarstvo građevine, prostornog planiranja i kantona naredilo je izdavanje dozvolu koju je općina odbijala da izda.

Također, navodi se i slučaj pravoslavne crkve na imanju Fate Orlović u Konjević Polju.

– Od septembra, vlasti BiH su samo djelomično primijenila presudu Evropskog suda kojom se nalaže uklanjanje srpske pravoslavne crkve, za koju je sud utvrdio da je nelegalno sagrađena na imanju tužiteljice Fate Orlović u Bratuncu. Advokat koji zastupa Orlović potvrdio je da je Vlada RS platila Orlović i njenoj rodbini novčanu štetu. Krajem februara, zvaničnici SPC uklonili su sve religiozne predmeta iz crkve, i po prvi put nije održana crkvena liturgija dan zaštitnika crkve 11. septembra. Na kraju godine crkva je ipak ostala na imanju Fate Orlović – kaže se u izvještaju.

Ističe se i primjer SPC-a koja je tražila povratak svoje bivše zgrade gdje je izgrađen Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Također, navodi se, i Jevrejska Zajednica je tražila povratak svoje zgrade La Benevolencija u centru Sarajeva u kojem je smješteno Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Katolička crkva je tražila povratak svoje zgrade Instituta Svetog Augustina u Sarajevu, u kojoj se nalazila Muzička akademija, a Islamska zajednica ima potraživanje na Palati zgrade Gazihusrevbegovog centra Sarajeva.

– U nekim slučajevima, opštinski, kantonalne i entitetske vlade koje su se bavile „tihom restitucijom“, tamo gdje su dozvolile vjerskim zajednicama da koriste imovinu, ali nisu joj prenijele vlasništvo. Sve glavne vjerske grupe izrazile su zabrinutost u vezi s diskriminacijom i nejednak tretman vjerskih zajednica od Federacije i RS-a. Sve glavne vjerske grupe u zemlji izjavile su da su se složile oko hitne potrebe za zakon o restituciji koji treba usvojiti – ističe se u izvještaju.

Krajem 2019. odine, navodi State Department, Općina Stari Grad Sarajevo započela je izgradnju zgrada od 5.800 kvadratnih metara u centru Sarajeva na zemljištu čije su vlasništvo djelomično potraživale četiri jevrejske porodice i dijelom Islamska zajednica. Općina Stari Grad se registrirala kao vlasnik zemljišta, iako je Jevrejska zajednica obavijestila općinu da je jedan od četvorica izvornih jevrejskih vlasnika još su živ, a preostala trojica imali su žive nasljednike.

– Porodice i Jevrejska zajednica podnijeli su žalbu opštini u 2018. godine, ali je opština to odbila 2019. godine i izdala sebi građevinsku dozvolu kao privatnom investitoru Amko Komerc – stoji u izvještaju State Departmenta.

Prema izvještaju UNICEF-a objavljenom u martu, učenici i nastavnici su nastavili doživjeti etničku i vjersku segregaciju, netrpeljivost i podjelu u velikom broju etnički homogenih škola u cijeloj zemlji, posebno u školama poznatom po nazivu „dvije škole pod jednim krovom “, u kojima su se djeca međusobno odvajala.

– Sedmu godinu zaredom roditelji bošnjačke djeca u povratničkim zajednicama širom RS nastavila su s bojkotom slanja svoje djece u alternativno školovanje i u organizaciji Ministarstva obrazovanja Federacije BiH, uz podršku vlade Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona i međunarodne zajednice. Bojkot se zasnivao na odbijanju Ministarstva obrazovanja i kulture RS da odobri grupu nacionalnih predmeta (specifični kursevi na kojima bošnjački, srpski i hrvatski učenici imaju pravo i podučavaju ih na svom konstitutivnom jeziku u skladu sa svojim etnicitetu) – piše u izvještaju.
Skupština Kantona Sarajevo, navodi State Department, ponovo nije uspjela provesti svoju odluku iz 2018. godine i promijeniti ime osnovne škole i ulice u naselju Dobroševići u općini Novi Grad nazvana po Mustafi Busuladžiću.

Busuladžić je, navodi State Department, bio ustaška ličnost iz Drugog svjetskog rata koja je glorificirala Hitlera i bila poznata po antisemitizmu. I škola i ulica zadržali su ime Busuladžića.

– Međunarodne i lokalne nevladine organizacije, akademici i vladine agencije rekle su da su sve glavne političke stranke u zemlji nastavile usklađivati svoju politiku s religijom koju ispoljava dominantna etnička grupa među njihovim članstvom. Najveće bošnjačke stranke nastavile su se usklađivati s Islamskom zajednicom, najveće etničke hrvatske stranke s Katoličkom crkvom i dvije najveće etničke srpske stranke sa SPC-om – ističe se.

Registriran je i slučaj mise za Bleiburg koju je u Sarajevu organizirala Katolička crkva.

– Kardinal Puljić održao je misu zadušnica za žrtve Bleiburga, gdje su partizani ubili hiljade ustaških boraca povezanih s nacistima kao i nevine osobe, uključujući žene i djecu. Jevrejska zajednica, izraelska ambasada u Tirani, Albanija i SPC kritizirali su kardinalove planove da održi komemorativnu misu, koja je takođe izazvala značajne, ali mirne proteste u centru Sarajeva. Mediji su izvijestili da je misa, koju je također prenosila regionalna televizijska stanica, uključivala i molitvu za sve žrtve Drugog svjetskog rata, a nije bilo spomena ustaških vođa. Neki mediji su izvjestili i da je Kardinal Pujlić rekao je da je primao prijetnje zbog ovog događaja – navodi se u izvještaju State Departmenta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79