Američki ambasador: “Očekujem da će se ruski zloćudni uticaj na Zapadnom Balkanu i ubrzati”

Rusi u Trebinju/Arhiv

Američki ambasador pri OSCE Michael Carpenter u intervjuu za N1 kazao je kako je “ruski zloćudni uticaj na Zapadnom Balkanu očigledan” te kako “očekuje da će se on u narednim mjesecima i ubrzati”. Za N1 govorio je i o ruskoj agresiji na Ukrajinu, aktivnostima američke i svjetske diplomatije, zabrinutosti za zapadni Balkan te o izjavama Sergeja Lavrova o Jevrejima i antisemitizmu.

N1: Zadnji put kada sam razgovarao s vama, bili ste savjetnik tadašnjeg bivšeg potpredsjednika i bivšeg senatora Joea Bidena. Sada ste ambasador u administraciji predsjednika Joea Bidena i znamo šta se dešava sa situacijom u Ukrajini. Ali, prije nego Vas pitam za politiku SAD u Ukrajini i politiku SAD oko Ukrajine, želim da Vas zamolim za komentar govora predsjednika Putina na paradi u Moskvi. On je ponovo poslao poruku NATO-u, da NATO prijeti Rusiji, da je on morao braniti Donbas, braniti svoj narod u Donbasu. Kakva je Vaša reakcija sada? Kako američka administracija gleda na ovu situaciju koja se trenutno dešava?

Michael Carpenter: Mislim da nismo ništa novo čuli u govoru predsjednika Putina. Bila je to manje-više ista, stara tirada, koju smo slušali od ruskih predstavnika u prošlosti, a to je da stvaraju lažnu prijetnju koja dolazi ili od SAD ili od NATO-a. Kad zapravo, ovo je neisprovocirana invazija susjeda bez I jednog razloga, opravdanja, razuma, bilo kakvog. Rusija je iz dana u dan odlučila izvršiti invaziju na svog mirnog susjeda sa desetinama hiljada trupa, oružja, raketa I svim ostalim,. Zaista ne vidim ništa toliko zanimljivo u tom govoru. Mislim da su mnogi očekivali da će možda formalno objaviti rat I da će zbog toga biti masovna mobilizacija. Ali, očigledno je da se to nije desilo.

N1: Gospodine ambasadore, nedavno ste govorili u State Departmentu, gledao sam vašu konferenciju za novinare, govorili ste o ratnim zločinima i svemu što se dešava u Ukrajini. I radite u OSCE-u, gdje su i Rusija i Ukrajina članice. Koja je Vaša uloga sada kroz OSCE i šta želite da uradite kroz OSCE, posebno kada su u pitanju ratni zločini, jer znamo koliko je to teško stanje, posebno sa pozicije Bosne i Hercegovine.

Michael Carpenter: OSCE ima mnogo različitih funkcija. To je forum u kojem se bavimo diplomatijom i dijalogom. Iako se trenutno taj forum koristi za izolaciju Rusije i Bjelorusije, I to prilično uspješno, mogao bih dodati, s ogromnom većinom država članica koje su dale svoj glas za osudu ruske invazije na Ukrajinu. OSCE je također organizacija koja ima terenske misije, kao što znate dobro, u Bosni i Hercegovini, jer postoji veoma velika i sposobna terenska misija OSCE-a koja se tamo nalazi, ne samo u Sarajevu, nego širom Bosne i Hercegovine. OSCE ima i nezavisne institucije kao što su ODI ili Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava, poput predstavnika za slobodu medija i drugih.

Dakle, kada je u pitanju trenutna situacija, OSCE je angažovao tim stručnjaka koji će razmotriti kršenja ljudskih prava, međunarodnog humanitarnog prava i moguće ratne zločine u Ukrajini. I taj tim je izašao sa izvještajem, koji prilično nedvosmisleno kaže, da su ruske snage počinile ratne zločine unutar Ukrajine. Za dlaku je došlo do izjave da postoje zločini protiv čovječnosti. Dakle, moraćemo da nastavimo da dokumentujemo i gradimo slučajeve kako bismo mogli da dobijemo odgovornost za ove užasna djela ruskih snaga u Ukrajini.

N1: Još jedan element ovdje je na sigurnosnoj strani, to da su dvije države, Finska i Švedska, skoro odlučile da idu ka NATO-u. To mijenja cjelokupnu strukturnu sigurnosnu situaciju u Evropi. Kakav je Vaš stav o toj situaciji? I takođe, da li se plašite ili brinete da bi Vladimir Putin mogao da pokuša da destabilizuje region zapadnog Balkana, ako vidi da to ne ide, da mu sve drugo ne ide?

Michael Carpenter: Ok, pa, ima tu dosta pitanja. Dozvolite mi da odgovorim na sva. Prije svega, Sjedinjene Države pozdravljaju svaku buduću potencijalnu prijavu Finske i Švedske u NATO. Vidjet ćemo šta će se dogoditi u narednim danima i sedmicama, ali to su u svakom slučaju bliski partneri Sjedinjenih Država. Što se tiče istočnog krila i NATO-a, mislim da je predsjednik Putin veoma pogrešno proračunao svoje poteze u Ukrajini. Nisam siguran šta je konkretno očekivao, ali je svakako potcijenio, rekao bih odgovor na sankcije, veoma duboku kontrolu izvoza koju smo postavili na rusku ekonomiju, tako da degradiramo rusku ratnu mašinu i ne dozvolimo Rusiji da se ubuduće uključi u ovakav napad na susjeda. Mislim da je jako podcijenio odlučnost NATO-a da ojača istočni bok, uključujući nagon zemalja koje možda nisu razmišljale o članstvu u NATO-u, da preispitaju i niz drugih stvari za koje mislim da su proizašle iz ovog ničim izazvanog rata protiv Ukrajine, o čemu smo, iskreno, govorili će se dogoditi. Rekli smo da će biti velikih i ogromnih posljedica ako Rusija to učini. A sada ih zapravo ima. Ipak, čini se da je Kremlj mislio drugačije.

Sada, glede Vašeg pitanja o Zapadnom Balkanu, da, nažalost, vidimo da postoji značajan ruski zloćudni uticaj na Zapadnom Balkanu. Očekujem da će se to nastaviti, možda čak i ubrzati u narednim mjesecima. Zato moramo biti oprezni i moramo podržati naše partnere u regionu. Mislim da je administracija, kada je stupila na dužnost, imala plan za jačanje našeg angažmana na zapadnom Balkanu. Zato smo poslali tako talentovane i iskusne diplomate kao što je Chris Hill, kao što je Mike Murphy. Također bih istaknuo Kathy Kavalec koja je šefica misije OSCE-a u Sarajevu.

Tako da smo rasporedili mnogo naših najboljih talenata u regionu. I naravno, mi radimo na različitim višim nivoima. Pomoćnica sekretara, Karen Donfried, upravo je bila na turneji, vjerujem u šest zemalja zapadnog Balkana u posljednje vrijeme. Zato smo imali angažovanje na visokom nivou i nastavićemo to da radimo jer je veoma važno da se radi na problemima u regionu, da nastavimo da podržavamo euroatlantske aspiracije zemalja u regionu i da gradimo stabilnost i prosperitet. A to možemo učiniti samo angažovanjem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79