Američki ambasador proglasio komesara policije u Sarajevu “herojem mjeseca”

Američki ambasador Michael Murphy je komesara policije u Kantonu Sarajevo Nusreta Selimovića proglasio “herojem mjeseca”, saopćili su iz kantonalnog MUP-a.

Obrazlagajući ovu odluku, Murphy je istakao da je Selimović od imenovanja na poziciju komesara u augustu 2019. doprinio da policija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ima ključnu ulogu u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

“Komesar Selimović je predstavio model učinkovite i nezavisne policije, ali nažalost, politički motivisane pravosudne institucije nisu podržale rad njegovog tima, a posebno u pogledu protiv organizovanog kriminala i korupcije”, poručio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država.

Podsjetio je na Selimovićevu izjavu da se uprkos pritiscima sopstvenim primjerom mora pokazati hrabrost u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, uključujući i slučajeve u vlastitim redovima.

“Nastavit ćemo da budemo nezavisni i da se protivimo političkom miješanju. Nastavit ćemo da podižemo profesionalnost policije i na taj način doprinosimo boljoj budućnosti naših građana”, naglasio je Selimović.

Murphy je pozvao nadležne u pravosudnim institucijama da na prvo mjesto stave potrebe građana Kantona Sarajevo i da se pridruže borbi protiv korupcije, uz konstataciju da je rad komesara Selimovića u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije naišao na otpor korumpiranih aktera koji nastoje da unište nezavisnost sarajevske policije.

“Ambasada SAD-a snažno podržava policijskog komesara Selimovića i njegov tim te ćemo nastavit pružati podršku u tehničkom i savjetodavnom smislu. Komesar i sarajevska policija su primjer kako nezavisna institucija može djelovati s integritetom i biti model za promjene”, zaključio je ambasador Murphy, saopćili su iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79