Američki ministar zdravstva: Moguće je da ćemo prije Božića imati obje vakcine

Nakon Dana zahvalnosti, kada je broj ljudi koji su prošli kroz američke zračne luke bio najveći od sredine marta, ministar zdravstva Alex Azar rekao je da bi se neki Amerikanci mogli početi vakcinisati prije Božića.

Azar je kazao da bi vakcina protiv covida-19 tvrtke Pfizer moglo biti odobreno i isporučeno iza 10. decembra, nakon sastanka stručnjaka Američke uprave za hranu i lijekove (FDA) koji će ocijeniti rezultate kliničkih ispitivanja i odlučiti zaslužuje li vakcina zeleno svjetlo.

Azar je podsjetio i da je američka biotehnološka tvrtka Moderna najavila da podnosi zahtjev regulatorima uSAD-u i Europi da hitno odobre njezinu vakcinu. Ono se tokom kliničkih ispitivanja pokazalo iznimno učinkovitim 94,1 posto) te je usporedivo s rezultatima Pfizerove vakcine.

– Moguće je da ćemo obje vakcine imati na raspolaganju prije Božića – naglasio je Azar.

Vakcine će isporučiti savezna vlada, a guverneri saveznih država će odlučiti kako će ih distribuirati.

U SAD-u je u novembru zabilježeno 4,2 milijuna novih slučajeva zaraze i više od 36.000 umrlih. Broj hospitaliziranih i preminulih najveći je u posljednjih šest mjeseci.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79