Američki nosač na Jadranu jasna poruka: Stepen krize u BiH nije toliki da treba slati nosač aviona ali…

Osjećaj sigurnosti s jedne strane, a brigu sa druge izazvalo je uplovljavanje američkog nosača aviona USS Harry S. Truman sa pratećim brodovima i krstaricama i pratnjom iz zraka u Jadransko more. Javnost u BiH premještanje dijela američke flote iz italijanskog Napulja uglavnom promatra u svjetlu dešavanja u našoj zemlji i prijetnji podjelom države i mogućeg sukoba u vezi sa takvim planovima, ali sve je dio šire priče u globalnom, tihom sukobu između SAD i NATO-a i Rusije.

Američki nosač aviona u blizini BiH: 90 aviona, 20 helikoptera i 5.000 marinaca

– Stepen krize u BiH nije toliki da treba slati nosač aviona. Ovdje ne može doći do oružanog sukoba koji ne bi doveo u pitanje osnove Dejtona, a svaki prekršaj Dejtonskog sporazuma automatski izaziva reakciju SAD i NATO-a. Može doći do incidenata od strane neodgovornih osoba i vjerovatno će se nastaviti ova politička šarada između političkih aktera koji su trenutno na vlasti u BiH.

Zato je ovo prvenstveno usmjereno na ovo što se dešava u Ukrajini i što se dešava tokom pregovora između SAD, a posredno i NATO-a, sa Ukrajinom. Nosači aviona u Crno more ne mogu ući, pa je Jadransko more najbliža pomorska tačka s koje nosač aviona, sa avionima i krstarećim raketama, može djejstvovati na ciljeve tamo. A ovdje je u prijateljskom okruženju zemalja koje pripadaju NATO paktu – kaže za “Avaz” vojno – politički analitičar, Berko Zečević.

Zečević: Politička šarada

Ruska prijetnja

Stručnjak iz oblasti sigurnosti i koautor knjige “Aspekti geopolitike i hibridnog rata”, Ahmed Kico kaže da je sve globalno povezano, te da je uplovljavanje nosača aviona u Jadran dio geopolitičke aktivnosti zapada zbog ruske prijetnje Ukrajini, baltičkim zemljama i državama zapadnog Balkana.

– SAD, Velika Britanija, pa i većina zemalja EU, koje su članice i NATO saveza moraju zaustaviti maligni razarajući uticaj Rusije na tim prostorima. Ključno gomilanje snaga, oružja, plovila i drugih potencijala je u Crnomorskom slivu. Tu je najintenzivnija ruska prijetnja. Naravno, SAD i Zapad moraju zaštititi i svoje južno krilo, gdje spada i zapadni Balkan. Dakle, pored finansijskih sankcija prema subjektima ruskog uticaja u BiH i drugim zemljama, nužno je i vojno pozicioniranje u Jadranskom moru kako bi se suzbile hibridne prijetnje Rusije, Srbije i drugih protiv BiH i drugih zemalja koje se približavaju i pridružuju NATO savezu i EU – kaže Kico.

Kico: Maligni uticaj Rusije

Vojna snaga

Najjači američki argument je težak više od 90.000 tona američke diplomacije u vidu nosača aviona na nuklearni pogon klase Nimitz, kaže defendolog Nedžad Ahatović, te dodaje da ovaj ploveći aerodrom, sa posadom od 6.000 ljudi i sa 90 borbenih aviona i helikoptera predstavlja moćnu poruku onima koji prkose američkom autoritetu.

– Situacija oko Ukrajine i kriza u BiH mogu biti povezani sa povećanjem američkog vojnog prisustva u regionu. Ipak je vojna snaga od 30 jurišnih i 40 lovačkih palubnih aviona sa 20 helikoptera sila sa kojom se mora računati. To mi na ovim prostorima jako dobro znamo. Prošli put je 12 precizno plasiranih raketa Tomahawk bilo dovoljno da ratni zločinac Mladić nakon samo 48 sati istakne bijelu zastavu i pokuša da zaustavi daljnje udare, što mu naravno nije pošlo za rukom.

Epilog te vojne intervencije NATO-a i oslobodilačkih operacija Armije RBiH, HV i HVO-a je Dejtonski mirovni sporazum koji se ovih dana dovodi u pitanje – ističe Ahatović.

Ahatović: Ploveći aerodrom

Mogućnost rata

Ruske trupe su na granici sa Ukrajinom, dok Britanija naoružava ukrajinsku vojsku kako bi se odbranila od agresije. Berko Zečević ne isključuje da ruske trupe uđu u dijelove Ukrajine sa većinski ruskim stanovništvom, te da osvajanjem dijela obale Crnog mora u zaleđu ojačaju poziciju prethodno anektiranog Krima.

– Taj čin bi izazvao reakciju Ukrajine, ali daljnji tok događaja niko živ ne može predvidjeti. Prostor koji je sada zona razgraničenja sa Rusijom i prema dijelovima koji pokušavaju da se izdvoje iz Ukrajine nije povoljan za vođenje bilo kakvog rata bez strahovitih gubitaka u ljudstvu. To su pretežno ravnice i tu dominatno igraju ulogu sposobnost vojnih formacija za prodor tenkovskih jedinica, helikoptera, artiljerijski i raketni sistemi i prevlast u vazduhu – pojašnjava Zečević.

Američki nosač aviona plovi po Jadranskom moru: Ima i zračnu podršku

Za to vrijeme, dodaje, BiH služi kao država u kojoj Rusija, sa beznačajno malim sredstvima, može stvarati nesigurnosti u zoni koja je u centru NATO-a, te preko Srbije i RS stvarati uvjete da u globalnoj krizi širih razmjera pokrene secesiju RS piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79