Američki senator oštar prema Vučiću: Zapadu govori jednu stvar, a srbijanskom narodu drugu

(Screenshot: House Foreign Affairs Committee)

Predsjedavajući Senatorskog odbora za vanjske poslove Sjedinjenih Američkih Država Robert Menendez danas je žestoko kritikovao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Menendez, inače senator Demokratske stranke iz savezne države New Jersey, predsjedavao je saslušanjem zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova SAD-a (Statde Department) Dereka Cholleta i Gabriela Escobara o stanju na Zapadnom Balkanu (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Albanija).

Govoreći u uvodnom obraćanju o pregovorima Srbije i Kosova, izjavio je da ne vjeruje da svi akteri jednako djeluju u dobroj vjeri. Za Vučića je kazao da Zapadnim čelnicima govori jednu stvar, dok, kako je naveo, srbijanskom narodu govoru drugu stvar kroz medije koji su pod državnom kontrolom.

Za Menendeza postoji sličnost između Vučićeve retorike i retorike ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Vučić kontrolom informacija, potkopavanjem civilnog društva nastavlja da pospješuje nacionalni srbijanski narativ o velikoj srbijanskoj naciji, što liči na Putinovu viziju o velikoj Rusiji”, ukazao je.

Podsjetio je na bliske veze između Vučića i Putina te da se Srbija odbija pridružiti Evropskoj uniji u sankcijama Rusiji zbog agresije ove zemlje na Ukrajinu. Kako je kazao, veliki je pritisak na Kosovo, a na Beograd uopće ne postoji pritisak. Povukao je paralele između Saveza srpskih opština, što je uslov Srbije Kosovu, i Republike Srpske.

“Ne postoji plan ili garancija da Savez srpskih opština neće postati još jedna Republika Srpska. Vidim opasne implikacije toga u Bosni i Hercegovini”, konstatovao je senator Menendez.

Spomenuo je i pisanje utjecajnog lista New York Times o vezama srbijanskog predsjednika, huligana i organizovanog kriminala.

 

Chollet i Escobar su najviše govorili o odnosima Srbije i Kosova. Govoreći o stanju u Bosni i Hercegovini, Chollet je izjavio da intervencija visokog predstavnika u svrhu formiranja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine predstavlja udar na etnonacionalizam, dok je Escobar najavio da će SAD nastaviti sankcionisati bh. političare koji prijete.

 

Kao najveće izazove po Zapadni Balkan istakli su utjecaj Kine i Rusije, korupciju, pitanje energetske nezavisnosti i kibernetičku sigurnost.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79