Amerika odgovorila Miloradu Dodiku

Nakon današnje izjave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a, da je odbio inicijativu međunarodne zajednice za održavanje sastanka savjetnika kabineta članova Predsjedništva BiH o približavanju stavova o reduciranom Godišnjem nacionalnom programu za NATO i da neće razgovarati s Amerikancima, iz Ambasade SAD nam je rečeno da oni ostaju pri stavovima o ANP-u koje su dali u saopćenju za javnost prije nekoliko dana.

U saopćenju je tada navedeno:

– Koliko nam je poznato, lideri tri najveće političke stranke postigli su dogovor da formiraju vlast na nivou BiH. Između ostalog, lideri stranaka potvrdili su postojeći konsenzus o važnosti napretka BiH na putu ka EU i NATO savezu – saopćeno je 7. avgusta iz Ambasade SAD u BiH povodom potpisivanja sporazuma između lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH.

– Mi ovaj korak pozdravljamo i namjeravamo raditi s političkim strankama i članovima Predsjedništva BiH da bismo pojasnili kako će nove vlasti tumačiti ovaj sporazum, što posebno uključuje pitanje postoji li jasan konsenzus po pitanju ranog podnošenja Nacionalnog akcionog plana BiH (ANP) NATO savezu – navodi se u saopćenju.

Prema navodima iz ovog saopćenja, SAD ostaju posvećene miru i sigurnosti u BiH, kao i prosperitetnoj budućnosti građana ove zemlje te ističu kako će biti snažan partner potpuno funkcionalnim vlastima koje su opredijeljene da rade na reformi odbrane, unapređenju socioekonomskih reformi i jačanju vladavine prava prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79