Amerika traži od Srbije da oslobodi kosovske policajce

Portparol američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je da Srbija treba bezuslovno da oslobodi trojicu pripadnika kosovske policije.

– Smatramo da Kosovo i Srbija treba da preduzmu hitne korake ka smirivanju situacije – rekao je Miler novinarima.

Tri kosovska policajca uhapšena su 14. juna.

Kosovo hapšenje smatra kidnapovanjem od strane srbijanskih vlasti na teritoriji Kosova.

Kako je saopćila Kosovska policija, policajci su uhapšeni u Tresave/Bare, koja se nalazi u opštini Leposavić, na teritoriji Kosova.

Beograd, ipak, izjavljuje da nije riječ o kidnapovanju, već o hapšenju policajaca na teritoriji Srbije.

Uhapšeni službenici Policije Kosova, 14. jun 2023. Vlasti na Kosovu najoštrije su osudile ovaj čin i pozvale međunarodnu zajedncu da učini isto.

Miler je rekao da SAD očekuju da će stranke bez odlaganja pratiti plan od tri tačke koji je predstavila Evropska unija:

– U okviru toga, premijer Kurti mora da garantuje da izabrani predsjednici obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske jedinice iz okolnih područja.

Međunarodna zajednica ima tri zahtjeva za premijera Kosova Aljbina Kurtija u vezi sa situacijom na sjeveru: deeskalacija situacije, održavanje novih izbora, povratak dijalogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije.

Kurti je, ipak, prije nekoliko dana iznio plan u pet tačaka za smanjenje tenzija, za koji je EU odgovorila da ne sadrži konkretne planove za smirivanje situacije na sjeveru Kosova.

Ranije u četvrtak, 15. juna, evropski šef diplomatije Josep Borrell rekao je da će sljedeće sedmice pozvati predstavnike Kosova i Srbije u Brisel, na hitan sastanak za upravljanje krizama.

Govoreći o trenutnoj situaciji na Kosovu, Borelj je rekao da se trenutno sve vratilo u fazu upravljanja krizom i da će pozvati strane na hitan sastanak.

Diplomatski izvori su za Radio Slobodna Evropa rekli da je riječ o susretu kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Tenzije na sjeveru Kosova su u porastu od 26. maja, kada su u zgrade opština ušli novi albanski predsjednici opština na severu – naseljenih većinom Srbima.

Ovakvom nečemu su se usprotivili lokalni Srbi i od 29. maja neprekidno protestuju ispred zgrada općina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79