Amerikanci: Ako BiH želi u EU odluke Evropskog suda morat će se provesti

 

Iz Ambasade SAD-a u BiH komentarisali su presudu Evropskog suda za ljudska prava po tužbi savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Slavena Kovačevića

Kako su rekli, Sjedinjene Države dosljedno podržavaju provedbu odluka Evropskog suda za ljudska prava (ECHR).

“Iako još nismo imali priliku detaljno pregledati ovu konkretnu presudu, ostajemo predani podršci lokalnim akterima dok rade na provedbi odluka Evropskog suda za ljudska prava”, kažu iz Ambasade SAD-a u BiH.

Dodali su da su od 2006. podržali nekoliko nastojanja da se pregovara niz amandmana na Dejtonski ustav, koji su bili usmjereni, između ostalog, na rješavanje presuda ECHR-a.

“Nažalost, ti su napori propali ili zato što su politički čelnici odbili pregovarati u dobroj vjeri ili u potpunosti sudjelovati u pregovorima, jer nisu bili voljni izgraditi konsenzus i kompromis, ili zato što su svoje uske političke interese stavili ispred interesa naroda ove zemlje”, dodaju iz Ambasade SAD-a.

Poručili su da, ako Bosna i Hercegovina želi budućnost unutar euroatlantskih institucija, presude Evropskog suda za ljudska prava morat će se provesti.

“Ali te se presude mogu provesti samo ako lokalni političari uskoče i obave naporan posao pregovaranja, stvaranja konsenzusa i kompromisa”, zaključuje se u reakciji Ambasade SAD-a u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79