Amerikanci će znati ukoliko Putin priprema nuklearni napad

 

Slabo prikrivena nuklearna prijetnja ruskog predsjednika Vladimira Putina potaknula je nove strahove da bi napad Kremlja mogao biti realna opcija, ali Sjedinjene Američke Države su u dobroj poziciji da prepoznaju kada Putin planira napasti.

Ruski predsjednik je u srijedu optužio zvaničnike iz zemalja NATO-a da pokušavaju “ucijeniti” Rusiju nuklearnim oružjem i upozorio da on ima svoja “razna oružja za uništenje” kojima je spreman uzvratiti.

U unaprijed snimljenom obraćanju, Putin je rekao da će upotrijebiti “sva raspoloživa sredstva da zaštiti Rusiju i naš narod”, dodajući da njegovo upozorenje “nije blef”, piše Newsweek.

Pokretanje nuklearnog napada krajnja je mjera za Rusiju, a stručnjaci kažu da bi SAD mogle otkriti plan napada prije nego što Putin odluči da ga aktivira.

Hans Kristensen, direktor projekta nuklearnih informacija pri Federaciji američkih znanstvenika, rekao je da bi Putin mogao djelovati brže s oružjem dugog dometa, koje je već u stanju pripravnosti, umjesto s oružjem kratkog dometa, koje bi Rusija morala prebaciti iz centralnog skladišta.

Otkrivanje aktivnosti od američke obavještajne službe u skladištima oružja gdje bi se bojeve glave utovarivale u kamione i helikoptere ili povećana aktivnost među posebno obučenim jedinicama koje mogu rukovati tim oružjem, značilo bi da se Putin priprema za napad oružjem kratkog dometa.

S druge strane korištenje oružja dugog dometa moglo bi se očekivati ako se kopneni pokretni lanseri, raketne podmornice ili krstareće rakete premještaju u većem broju od uobičajnog.

“Kao dio toga, postojao bi i niz vidljivih aktivnosti u nuklearnom komandnom i kontrolnom sistemu i općoj komunikaciji koje bi ukazivale da se nešto događa”, rekao je Kristensen.

Prema Federaciji američkih znanstvenika, Rusija ima najveći inventar nuklearnih bojevih glava na svijetu s ukupno 5.977 komada. Usporedno, SAD je na drugom mjestu s 4.428, a slijedi ih Francuska s 290. Međutim, tačan broj bojevih glava u posjedu Rusije nije poznat zbog sigurnosnih razloga.

Praćenje nivoa nuklearne aktivnosti pravilo je još od Hladnog rata, rekao je John Erath, viši direktor u Centru za kontrolu naoružanja i neširenje oružja.

Ovo nije prvi put da je Putin ove godine digao uzbunu zbog nuklearnog oružja. U martu je stavio snage u stanje visoke pripravnosti kada su zapadne zemlje počele uvoditi sankcije Rusiji, a svjetske korporacije povukle se iz zemlje kao odgovor na invaziju na Ukrajinu.

U to vrijeme nije bilo pomaka na terenu, što je američkim dužnosnicima nagovijestilo da se Putin ne priprema za pokretanje udara, smatra Kristensen.

Očekivao je da će zvaničnici ovoga puta dati slična opažanja kako bi dobili pojašnjenje koliko je prijetnja neposredna. Dodao je da američka vojska također ima gotovo 1.000 komada oružja spremnih za ispaljivanje u roku od nekoliko minuta, tako da će također biti dobro pripremljena za odgovor ako Putin krene u napad.

U srijedu je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao da bi bilo “teških posljedica” ako bi Rusija upotrijebila nuklearno oružje, ali da američke obavještajne službe “nemaju naznaka” da bi događaji u Ukrajini eskalirali na tu razinu u ovom trenutku piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79