Amerikanci i OHR kvare planove A-SDA za izbor policijskog komesara u ZDK

Zeničko – dobojski kanton novi test iz borbe protiv korupcije polaže na izboru policijskog komesara za što je okončana konkursna procedura. Nakon što je zbog izmjena zakona o MUP-u Ambasada SAD –a prekinula saradnju sa ovim kantonom izbor policijskog komesara ponovo testira koalicione odnose u kojima A-SDA uz podršku HDZ –a ucjenjuje SDA. Izvori Patrije bliski Vladi ZDK tvrde kako je nakon pristanka da podrži izmjenu spornog zakona SDA tražila da se ipak pita kod izbora policijskog komesara.

U posljednji trenutak prijavu na konkurs je poslao Nermin Šehović kojeg strane diplomate smatraju vrhunskim stručnjakom. Navodno na njegovom prijavljivanju najviše su insistirali upravo Ambasada SAD –a i OHR. Kao profesionalca Šehovića, posebno favorizira savjetnik Ureda za borbu protiv korupcije Erik Larson. Naime, Šehović je dokazani i referentni policajac koji nikada nije bio u političkim strukturama. U svojoj karijeri išao je korak po korak od najuspješnijeg učenika policijske škole, završenog Pravnog fakulteta u Sarajevu na kome je potom magistrirao, specijalizirao i doktorirao.

U praksi je obavljao poslove policajca istražitelja, šefa Odsjeka za krvne delikta, istražitelja za organizirani kriminal, te profesora Policijske akademije. Na listi je eksperata OSCE iz oblasti krivičnog prava, a bio je predstavnik policijskih sluzbenika FBIH u radnim tijelima VSTV- a. Završio je i FBI akademiju SAD-a.

Pored pomenutog Imamovića, svoje prijave su predali i aktuelni šef odsjeka za privredni kriminal i korupciju Rusmir Šišić, aktuelni načelnik PU Zenica, Admir Gazić, komandir PU Kakanj Vahidin Topalović. Ranije su lokalni mediji u Zenici objavili saznanja da će novi komesar biti Rusmir Šišić koji je u MUP-u ZDK do sada obavljao poslove šefa Odsjeka za privredni kriminalitet. Prije toga bio je policajac, a potom napredovao u čin inspektor.

Odbor za imenovanje broji 7 članova u kojem prema informacijama Patrije na četiri uticaj ima A-SDA. Dvoje od njih, Taib Spahić i Melisa Ahmić su etablirani članovi A-SDA, bili su i na njihovim izbornim listama. Druga dva glasa za prevagu u izboru kandidata po mjeri A-SDA su Vanja Udiljak i Almir Redžić koji su nagrađeni prigodnim sinekurama u administraciji ZDK.Izbor njihovog kandidata bio bi nastavak potpunog preuzimanja kantonalne policije.

Kandidat po mjeri je navedeni Šišić pa to za dobro upučene izvore u MUP – ZDK rasvjetljava zašto su istrage u kojima su prijavljeni kadrovi A-SDA te sestrinske SDA stalno prepune opstrukcija. Šišić ima čin samostalnog inspektora i upravo su nedavne izmjene zakona omogućile da se kandiduje za komesara.

A- SDA ne želi na čelu MUP-a policajce bez mrlje kao što su glavni inpektor Adis Imamović, načelnik Operativnog centra MUP-a ZDK, te načelnik PU Zenica Admir Gazić.

Prijava Nermina Šehovića dodatno je zakomplikovala situaciju, tako da na članovima Odbora, a kasnije i Vlade ZDK neće biti laka odluka. Od nje može ovisiti i budućnost skupštinske većine.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79