Amerikanci o Vladi RS-a: S firmama sa crne liste potpisali ugovore od 70 miliona KM

Amerikanci o Vladi RS-a: S firmama sa crne liste potpisali ugovore od 70 miliona KM


Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavilo je nove podatke koji se odnose na aktivnosti Vlade Republike Srpske (RS) i njene poslovne transakcije s kompanijama koje su završile na američkoj crnoj listi.

Prema izvještajima, u 2023. i 2024. godini Vlada RS-a je zaključila ugovore u ukupnoj vrijednosti većoj od 70 miliona KM s tri kompanije: Prointer, Kaldera i Sirius 2010. Sve tri kompanije su trenutno na američkoj listi sankcija zbog njihove uloge u omogućavanju korupcije.

Prointer je poznata kompanija koja je povezana s Igorom Dodikom, i dospjela je na crnu listu u junu 2024. godine. Dodik je na crnoj listi još od 20. oktobra 2023. godine, što dodatno komplikuje veze između ove kompanije i američkih vlasti.

Sirius 2010, koja je nedavno dobila ulogu u digitalizaciji RTV signala u BiH, saopćila je da je zbog sankcija spremna napustiti projekt, naglašavajući da se ne može nastaviti s poslom pod trenutnim okolnostima.

Kaldera, treća kompanija u fokusu, također se nalazi na američkoj crnoj listi zbog svojih uloga u koruptivnim aktivnostima.

Ambasada SAD-a je naglasila da su ove sankcije dio šireg napora za borbu protiv korupcije i zaštitu integriteta poslovnih praksi. Određene aktivnosti i odluke koje su podložne sankcijama utječu na kredibilitet vlada i institucija, te imaju značajan utjecaj na međunarodne odnose.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija