Amerikanci otkrili Ukrajincima gdje se nalazi ratni brod “Moskva” kako bi ga mogli potopiti

 

Sjedinjene Američke Države su objavile da su Ukrajini ukazali na kojoj lokaciji se nalazi nedavno potopljeni ruski ratni brod “Moskva”. Potapanje ovog plovila je veliki udarac za rusku vojsku.

Neimenovani američki zvaničnik, kojem nije dopušteno da javno istupa, je jučer, 5. maja, izjavio da su Ukrajinci odlučili da potope ovaj brod koji se nalazio na Crnom moru. Amerikanci su zaslužni za utvrđivanje tačne lokacije broda te su obavještajne podatke podijelili s Ukrajincima.

Ova informacija je objavljena usljed velikog pritiska republikanaca na predsjedničku administraciju demokrate Joea Bidena, tražeći da SAD više učine u borbi protiv ruske agresije na Ukrajinu. SAD od početka rata podržavaju Ukrajinu, ali nastoje izbjeći direktan sukob s Rusijom. To podrazumijeva naroužavanje, kao i dijeljenje obavještajnih podataka.

Kako je kazao američki zvaničnik, Ukrajina prvobitno nije planirala da napadne i potopi brod “Moskva”. Mediji u SAD-u su ranije izvještavali da je ova zemlja doprinijela ubijanju ruskih generala u Ukrajini. Međutim, tada je glasnogovornik Ministarstva odbrane (Pentagon) John Kirby naglasio da SAD nisu dijelile obavještajne podatke u cilju ubijanja generala, prenosi list Guardian.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79