Amerikanci žele Dodika staviti u ravan sa ruskim oligarsima!

Milorad Dodik posljednjih dana ponovo ima ispade nervoze, panike i straha, a sve je kulminiralo posjetom ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića SAD.

Dodik je zbog toga imao napad bijesa u kojem je brutalno izvrijeđao Konakovića te ga optužio da kleveće njega i RS po Sjedinjenim Američkim Državama.

No, prema saznanjima Raporta, Dodikov strah nije bez razloga s obzirom na to da se unutar Kongresa SAD pojavila inicijativa koja bi mogla predsjednika RS dodatno izolorati, ne samo u BiH, nego na međunarodnoj sceni piše Raport.

Naime, kako Raport saznaje iz diplomatskih izvora, iz Odbora za vanjsku politiku Kongresa SAD uskoro bi trebala biti upućena inicijativa po kojoj će Dodik biti označen glavnim ruskim igračem u BiH i na Zapadnom Balkanu koji je pomagač režima Vladimira Putina te ga svrstati u istu ravan sa ruskim oligarsima!

Jedna od inicijatorica je članica Kongresa Ann Wagner koja je i dio Vanjskopolitičkog odbora.

Upravo je nju posebno zanimao Milorad Dodik i ruski utjecaj na Zapadnom Balkanu i BiH i o tome je razgovarala s Konakovićem u Vašingtonu.

“Imali smo važnu diskusiju o suprotstavljanju ruskom uticaju na Balkanu, suprotstavljanju korumpiranim političarima poput Milorada Dodika i o tome koliko je važno da pomognemo u održavanju stabilnosti u regionu”, navela je Wagner na X-u nakon sastanka s Konakovićem.

Pored toga, izrazila je i opredjeljenost za nastavkom sankcionisanja onih koji ugrožavaju Dejton i stabilnost BiH. Tu naravno spada i dvostruko sankcionisani Dodik.

“Posebno mi je drago saznati da je ministar zainteresiran za održavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije, moj zakon kojim se nameću oštre sankcije secesionističkim akterima koji narušavaju stabilnost zemlje”, istakla je Wagner.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79