Amir Agić: Garantujem Sanjinu Sefiću da neće u aprilu izaći na slobodu

U nastavku ponovljenog suđenja Sanjinu Sefiću pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu tužiteljica Jasminka Knežević pročitala je preciziranu optužnicu kojom se Sefiću stavlja na teret da je 10. oktobra 2016. godine u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule studentice Edita Malkoč iz Bosanske Krupe i Selma Agić iz Bugojna. Vozio je 105 kilometara na sat i udario djevojke na pješačkom prijelazu.

Pobjegao je s mjesta nesreće, dok su djevojke zadobile užasne povrede, kojima je Selma podlehla na licu mjesta, a Edita nekoliko sati kasnije u Kliničkom centru.

Teža kvalifikacija

Preciziranom optužnicom Sefiću se na teret stavlja teža kvalifikacija krivičnog djela zbog nepružanja pomoći nastradalim djevojkama. Ako sud to prihvati, Sefiću bi se mogla izreći veća kazna.

Sefić je prvostepeno bio osuđen na 14 i po godina iza rešetaka, ali je tu presudu ukinuo Vrhovni sud FBiH.

Na pretresu su pročitani nesporni dokazi i oni od kojih je odustalo Tužilaštvo.

Negodovanje Sefićevog branioca Kerima Čelika izazvalo je prezentiranje SMS poruka među Sefićevim pomagačima, a i onima koje je on slao.

Tužiteljica je pročitala da je Sefić dan nakon nesreće poslao ocu Jasminu poruku:

– Tata. Imao sam problem. Udario sam nekog autom, u šoku sam – pisao je Sefić ocu, napominjući da je kod druga i da će se vratiti kuću da zajedno idu u policijsku stanicu.

Advokat Čelik  usprotivio se čitanju listinga poruka, tvrdeći da je riječ o „predstavi za javnost“, a Sefićev otac Jasmin izveden je iz sudnice nakon što se glasno obratio tužiteljici riječima: „Što niste pročitali i šta sam mu ja odgovorio?”

Poruka optuženom

Danas su na pretresu bili i očevi nastradalih studentica Amir Agić i Enes Malkoč.

Amir Agić potvrdio je da je znao za preciziranje optužnice i da Sefić sada ne može dobiti manju kaznu.

– Oni su bili spremni da se ovo završi sve do aprila. U aprilu se navršava godina od ponovnog suđenja i on bi tada izašao napolje. Ja mu garantujem da neće izaći, jer će se ovo prije završiti. Mi se nadamo, ako Bog da, do Nove godine – kazao je Agić za Avaz

Kompletne izjave Agića i Malkoča pogledajte na videu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79